Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till Sydafrikas förre president Jacob Zuma samlades under fredagen i Durban för att visa sitt stöd till 75-åringen.

Trotsig Zuma efter uppskjuten rättegång

Startdatum för rättegången mot Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har flyttats fram till i juni. Det beslutade domaren efter ett första sammanträde med Zuma, som anlände vid till synes gott humör till domstolen.

Zuma log brett och gjorde tummen upp när han gick in i domstolsbyggnaden i Durban, klädd i mörk kostym och flankerad av säkerhetsvakter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Efter korta överläggningar, som varade omkring en kvart, meddelade domaren Themba Sishi att startdatum för rättegången flyttats fram till den 8 juni. Detta efter en överenskommelse mellan Zumas försvar och statens rättsliga ombud i syfte att ge båda sidor tid att förbereda sina inlagor i målet.

När den 75-årige Zuma lämnade domstolen passade han på att tala till sina sympatisörer.

- Jag är oskyldig till dess att motsatsen har bevisats, men det finns människor som vill behandla mig som vore jag skyldig, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan på torsdagskvällen samlades stödtrupper till en "vaka" i Durban, inför dagens domstolssession. Rättegången hålls i Durban i Jacob Zumas hemprovins KwaZulu-Natal där han fortfarande har stort stöd.

1990-talets vapenaffär

Jacob Zuma tvingades bort från presidentposten i februari sedan stora delar av regeringspartiet ANC vänt honom ryggen. Mindre än två månader senare ställdes han alltså inför en domare med anledning av minst 16 åtalspunkter som i sin tur innehåller 783 misstänkta fall av korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär i Sydafrika på 1990-talet.

Målet handlar om att Zuma anklagas för att vid denna tid illegalt ha tagit emot närmare tre miljoner kronor av sin dåvarande ekonomiske rådgivare Schabir Shaikh. Denne var i sin tur mellanhand mellan den franske vapentillverkaren Thales och Zuma, som då var på gång att bli landets vicepresident. Schabir Shaikh dömdes 2005 för korruption till 15 års fängelse (ett straff som snart kortades rejält) och resultatet blev att dåvarande president Thabo Mbeki genast gav Zuma sparken som vicepresident, på grund av att han hade ett korrupt förhållande med sin rådgivare.

"Ute efter mig"

Men Zuma kom tillbaka, och 2009 blev han landets president – ett ämbete han behöll i nio år. Åtal har sedan lagts ned och tagits upp igen och Jacob Zuma har hittills envist nekat till anklagelserna.

- De är fortfarande ute efter mig. Även efter att jag har slutat, så är de fortfarande ute efter mig, sade han i samband med att han besökte en gudstjänst i påskas, skriver AFP.