Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brett Kavanaugh. Arkivbild.

Trotsig Kavanaugh redo att vittna igen

President Donald Trump säger att utnämningen av Brett Kavanaugh till ny domare i USA:s högsta domstol fortlöper, och att en liten försening inte betyder så mycket. Kavanaugh säger sig beredd att frågas ut på nytt sedan en kvinna anklagat honom för sexövergrepp.

Demokraterna kräver att omröstningen om utnämningen, som enligt planerna ska hållas på torsdag. skjuts upp. Presidenten kommenterade inte anklagelserna mot sin HD-kandidat när han på måndagen fick frågor från journalister, men sade att han accepterar en liten fördröjning.

- Om det krävs en liten försening så får det bli en liten försening, sade Trump enligt Reuters.

Han avfärdade frågan om huruvida Kavanaugh erbjudit sig att hoppa av nomineringen som "löjlig".

Långt tillbaka

Det påstådda övergreppet ska ha ägt rum på en fest i början av 1980-talet, berättar 51-åriga Christine Blasey Ford, som är professor i psykologi i Kalifornien, för Washington Post.

Kavanaugh ska i kraftigt berusat tillstånd ha lagt sig på Ford i en säng och försökt slita av hennes kläder mot hennes vilja.

Enligt Ford – som säger att hon inte talat om händelsen förrän hon gick i parterapi tillsammans med sin man 2012 – ska Kavanaugh ha hållit för hennes mun när hon försökte skrika på hjälp. Ford ska senare ha lyckats fly från det hus där festen pågick, skriver The Washington Post.

Kavanaugh tillbakavisar nu anklagelserna än en gång.

"Jag har aldrig gjort något i den stil som det jag anklagas för – vare sig mot henne eller någon annan", säger Kavanaugh i ett uttalande och meddelar samtidigt att han är beredd att återigen låta sig bli utfrågad av justitieutskottet.

Kräver utredning

Samtliga demokratisk senatorer i justitieutskottet, inklusive minoritetsledaren Chuck Schumer, vill nu att saken utreds innan en omröstning sker, rapporterar Reuters.

"Jag stöder Mrs Fords beslut att dela sin historia, och nu när hon har gjort det, ligger det i FBI:s händer att inleda en utredning. Det bör ske innan senaten går vidare med den nominerade", skriver senatorn Dianne Feinstein, enligt NBC News.

Även i det republikanska lägret höjs röster för att skjuta upp omröstningen. Arizonasenatorn Jeff Flake, som sitter i justitieutskottet och är en högljudd kritiker av Trumpregeringen, säger till The Washington Post att Ford måste höras först.

"Inte bekväm"

Eftersom utskottet har elva republikanska och tio demokratiska ledamöter är Flakes stöd nödvändigt för att utnämningsprocessen ska kunna fortgå.

- Jag har gjort klart att jag inte är bekväm med att gå vidare och rösta på torsdag om vi inte först hör hennes syn på saken, eller utforskar det här ytterligare, säger han till tidningen.

Den demokratiske senatorn Dick Durbin för fram ett liknande krav, och säger samtidigt att politikerna måste visa respekt för och lyssna på Ford, inte minst eftersom hon utsatts för smutskastning sedan hon trädde fram offentligt.

Kan vittna

President Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway delar den uppfattningen.

- Den här kvinnan ska inte bli förolämpad, och hon ska inte ignoreras, säger hon i en intervju med Fox News, enligt Reuters.

Ford har sagt att hon är villig att vittna inför senaten.