François Fillon under ett valmöte i Paris på lördagen.
François Fillon under ett valmöte i Paris på lördagen.

Trots krav – Fillon vägrar ge upp

François Fillons valmöte i Paris skedde i motvind – både i politisk och i meteorologisk bemärkelse. Men trots ett stundande krismöte och krav på att Alain Juppé tar över Republikanernas presidentkandidatur klamrar sig Fillon fast vid sin kampanj.

ANNONS
|

Presidentkandidaten tog inte upp frågan om han är beredd att lämna kampanjen vid valmötet på Place du Trocadéro i Paris, men manade sina tiotusentals anhängare "att aldrig ge upp kampen".

Samtidigt växer kraven på att han ska kliva ned.

- Vi har inte tid att diskutera vem som är mest kompetent. Jag tror inte att någon av partimedlemmarna i fyrtioårsåldern kan axla rollen att ena oss, säger Christian Estrosi, ordförande för regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur och en nära allierad till den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy, i en intervju med BFMTV, enligt Reuters.

ANNONS

- Den enklaste lösningen vore uppenbarligen personen som kom tvåa i primärvalet, och det är ju Alain Juppé, fortsätter han.

Krismöte på måndagen

Den nya strategin ska läggas fram inför ett krismöte på måndagen. Sammanträdet skulle egentligen ha hållits dagen därpå, men har tidigarelagts.

Den förre presidenten Nicolas Sarkozy och förre premiärministern Alan Juppé förde på söndagen samtal om den uppkomna situationen kring Fillon, uppger en källa som står Republikanska partiet nära.

- Ja. De hade ett långt samtal, bekräftade källan för Reuters utan att ge några detaljer.

Söndagens oväder under valmötet är också en symbol för Fillons belägenhet. Fler än två tredjedelar av de franska väljarna vill att han lämnar kampanjen, enligt en färsk undersökning refererad av nyhetsbyrån Reuters – men Fillon har envist skakat av sig kraven.

Ställer in medverkan

Fillon anklagas för att ha avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, utan att hon utfört något egentligt arbete. I en tidningsintervju på söndagen slår Penelope Fillon tillbaka.

ANNONS

- Han behövde någon som utförde uppgifter. Om det inte hade varit jag, skulle han ha betalat någon annan att göra det så vi bestämde att det skulle vara jag, säger hon i Le Journal du Dimanche, i en första offentlig kommentar sedan anklagelserna.

Hon säger också att hon säger till maken varje dag att han ska "fortsätta till slutet", men att det slutliga beslutet om huruvida han ska hoppa av eller inte är upp till honom.

Skakas av avhopp

Den konservative kandidatens kampanj har de senaste dagarna skakats av en rad avhopp. Under lördagen sällade sig fem republikanska EU-parlamentariker till skaran som inte längre stödjer honom, och de uppmanar partiet att snabbt utse en ny kandidat.

71-årige veteranpolitikern Alain Juppé, tidigare premiärminister och utrikesminister, framstår alltmer som en trolig kandidat. Fillon besegrade Juppé i de konservativas primärval i november. En källa med insyn har tidigare sagt att Juppé kan tänka sig att kandidera "på vissa villkor".

TT

Fakta: Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari till följd av anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte ska ha utfört något arbete där.

En utredning har inletts om det som har kommit att kallas "Penelopegate", efter hans fru Penelope Fillon. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon förnekar brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för riktigt arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem jobbet.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom.

Källa: Reuters

ANNONS