Tropisk storm skördar liv i södra Afrika

Närmare 80 personer har omkommit efter att den tropiska stormen Ana dragit in över södra Afrika och orsakat omfattande skador i flera länder. Under helgen väntas ytterligare en storm slå till och enligt FN kan den bli ”allvarlig.”

ANNONS
|

Det var på måndagen som Madagaskar först drabbades av stormen och sedan drev den vidare till både Moçambique och Malawi. I dessa länder har myndigheterna registrerat närmare 80 dödsfall.

Till sist passerade resten av stormen förbi Zimbabwe, men i nuläget finns det inga inrapporterade dödsfall därifrån.

Skadorna som stormen orsakat beskrevs som mycket omfattande. Kraftiga skyfall och översvämningar ledde till att broar, bostäder och skördar förstördes.

LÄS MER:Nedfallet träd stoppade kollektivtrafiken

Invånarna tvingades fly sina hem

Totalt ska tiotusentals invånare ha drabbats när infrastruktur knäckts och flera byggnader förstörts. Stora delar av Malawi har drabbats av ett strömavbrott och i flera områden beskrivs skadorna som ”katastrofala.”

På Madagaskar har omkring 130 000 invånare tvingats fly från sina hem och skolor och gym har i stället förvandlats till skyddsrum.

ANNONS

”Vi tog bara med oss våra viktigaste ägodelar”, berättade Berthine Razafiarisoa, som lämnade sitt hem och sökte skydd på ett gym tillsammans med sin familj på tio personer, enligt The Guardian.

LÄS MER:Pandaungen rullar runt i snön – efter kraftigt oväder i USA

Ny tropisk storm väntas

Dessutom varnar meteorologiska myndigheter för att en ny storm, Batsirai, är i antågande de närmaste dagarna och väntas slå till under helgen.

I ett uttalande konstaterade Förenta nationerna (FN) att stormen ”kan utvecklas till en allvarlig tropisk storm.” Myrta Kaulard, FN:s koordinator och samordnare, förklarade att länderna ställs inför svåra utmaningar. Regnperioden slutar vanligtvis först i mars och innan dess kan upp till sex tropiska stormar uppstå.

”Situationen är ytterst oroande och sårbarheten är mycket, mycket hög”, sade hon i ett uttalande.

LÄS MER:Pandemi, klimatkris och protester – här är nyhetsåret

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS