Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trond Giske under ett första maj-tal 2015.

Trond Giske sjukskriven efter sexskandal

Norska Arbeiderpartiets vice ordförande Trond Giske har sjukskrivit sig med anledning av sexanklagelserna som riktats mot honom under den gångna veckan, rapporterar mediebolaget NRK. "Pressen har blivit svår att bära", skriver han på Facebook.

Giske har pekats ut av flera kvinnor inom Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Exakt vad som har hänt är oklart, men partiledaren Jonas Gahr Støre har bekräftat i en intervju att flera kvinnor berättat att Trond Giske tidigare utsatt dem för " obehagligheter av sexuell karaktär ".

"Pressen har blivit svår att bära. Jag har i dag mottagit en sjukskrivning från min läkare", skriver Trond Giske på Facebook.

Bestrider påståenden

Trond Giske skriver i inlägget att han vill att alla som slår larm ska bli väl behandlade inom partiet, och att han har gått igenom anklagelserna tillsammans med partiledningen.

"Samtidigt upplever jag att det kommer påståenden jag måste bestrida, eftersom de inte stämmer överens med det jag har upplevt, eller eftersom det som presenteras som fakta inte stämmer", skriver Giske.

Jonas Gahr Støre har tidigarelagt partikongressen från mars till januari med anledning av skandalen, rapporterar NTB.

Rysande läsning

Arbeiderpartiets andra vice ordförande, Hadia Tajik, skriver i ett Facebookinlägg att hon också kontaktats av kvinnor som påstår sig ha utsatts.

"Detta hade de redan lämnat in formellt, och de ville att jag skulle känna till deras fall. För mig var anklagelserna rysande läsning, både som människa, vice partiledare och jurist", skriver Hadia Tajik, enligt NRK.

Norska LO:s ledare Hans Christian Gabrielsen kommenterar frågan i ett mejl till NRK:

"Jag ser med oro och stort allvar på anklagelserna mot vice partiledare Trond Giske. Så ska vi inte ha det i arbetarrörelsen".