Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare FBI-chefen James Comey. Arkivbild.

Tro på Clintonseger ledde till e-postbeslut

Den tidigare FBI-chefen James Comey var övertygad om att Demokraternas Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet i USA 2016. Det spelade roll när han beslöt att återuppta utredningen om hanteringen av hennes privata e-post.

Det framgår i en intervju med Comey som sänds i USA i helgen.

- Jag kan inte minnas att jag medvetet tänkte så om det, men det måste ha varit så eftersom jag agerade i ett sammanhang där Hillary Clinton skulle vinna över Donald Trump, säger Comey till ABC News.

- Jag kommer inte ihåg om jag sade det rent ut, men det måste ha varit så, att hon skulle bli landets nästa president och om jag då hade gömt detta för det amerikanska folket, så hade hon blivit illegitim samma ögonblick som hon blev vald, samtidigt som detta kommer ut, fortsätter han.

Slarvigt ej olagligt

Hillary Clinton fick hård kritik när det framkom att hon använt sin privata e-postserver när hon skrev meddelanden i tjänsten som utrikesminister, varav flera av dessa senare visade sig innehålla sekretessbelagd information.

Uppgifterna utreddes av FBI och i juli 2016 slog Comey fast att Clintons hanterande av sin e-post var slarvigt, men inte olagligt. Men den 28 oktober, bara elva dagar före presidentvalet, offentliggjorde FBI att man återupptagit granskningen. Först ett par dagar före valet den 8 november klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Hillary Clinton.

Trump arg

Demokraterna och Hillary Clinton har anklagat Comey för att han genom sitt agerande förstörde hennes chanser att vinna presidentvalet.

James Comey fick sparken som FBI-chef av president Donald Trump i maj förra året. I dagarna släpps hans memoarer "A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership" (översatt ungefär "En viktigare lojalitet. Sanning, lögner och ledarskap") och nu lanserar han boken genom att låta sig intervjuas av olika medieföretag.

Trump har uttryckt stor vrede över boken – där han bland annat liknas vid en maffiaboss – och kallar Comey för en "svag och lögnaktig slemklump".