Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes avgående inrikesminister Gérard Collomb (till vänster) bredvid president Emmanuel Macron. Bilden är från februari i år.

Tredje franske ministern hoppar av regeringen

Frankrikes regering skakas av sitt tredje avhopp på kort tid — nu kastar inrikesminister Gérard Collomb in handduken. Förlusten av den erfarne och respekterade Collomb riskerar att spä på president Emmanuel Macrons redan sviktande popularitet.

Kritiker har i flera veckor pressat Gérard Collomb att avgå, sedan han gått ut med att han ställer upp i Lyons borgmästarval 2020. Den nu avgående inrikesministern har tidigare varit borgmästare i landets tredje största stad i 16 år.

I måndags avslogs Collombs första avskedsansökan när president Macron lade in sitt veto, men vid det andra försöket accepterades hans begäran, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En viktig allierad

Den 71-årige Collomb har betraktats som en av Macrons viktigaste allierade, och har beskrivit sin relation till den 40-årige presidenten som den mellan far och son. Ett illustrerande exempel är att Collomb grät under Macrons installationsceremoni.

Men relationen har försämrats under det senaste året. Den franska dagstidningen Le Monde sammanfattar turerna som lett fram till avgången som "en skilsmässa i sex akter", som inleddes i början av året med att Collomb motsatte sig regeringens beslut om nya hastighetsbegränsningar på högst 80 kilometer i timmen på vägar utan mittseparation.

Stämningen försämrades ytterligare under sommaren när Collomb lade skulden för den så kallade Benalla-affären på Paris polischef och Macrons stabschef, samtidigt som han frånsade sig allt ansvar för händelsen. Alexandre Benalla var Macrons tidigare livvakt som fastnade på film när han gick till attack mot en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris, iförd polishjälm.

"Brist på medmänsklighet"

Den vidgade klyftan mellan presidenten och inrikesministern blev uppenbar när Collomb riktade hård kritik mot Macron i en tv-sänd intervju i början av september. Collomb beklagade då Macrons "brist på medmänsklighet" och insinuerade att presidenten drabbats av hybris. Han hävdade dessutom att Macrons regering förlorat förmågan att lyssna till befolkningen.

De sista tre akterna är Collombs utdragna avgång. Den började i mitten av september när han berättade att han återigen vill bli Lyons borgmästare och att han skulle avgå efter EU-valet i maj 2019. Dramat fortsatte med en intervju i Le Figaro i måndags där han tillkännagav sin avgång, som sedan nekades av Macron – och nu har den alltså fullbordats.

Flera ministeravhopp

Gérard Collomb är den tredje ministern som lämnar Macrons regering på kort tid. I slutet av augusti avgick miljöminister Nicolas Hulot eftersom han var missnöjd med regeringens miljöpolitik, och i början av september lämnade idrottsminister Laura Flessel av "personliga skäl".

Carina Gunnarson, statsvetare vid Uppsala universitet och verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att Gérard Collombs avgång riskerar att ytterligare försämra Emmanuel Macrons redan sviktande popularitet eftersom den spär på bilden av en tondöv president. Men Gunnarson tycker inte att det är läge att tala om en kris för presidenten.

- Macron har kvar sitt starka stöd i nationalförsamlingen så han kan fortsätta driva sin politik, och han är väldigt bestämd på den punkten att han kommer att fortsätta reformerna som planerat, säger Gunnarson till TT.

"Tung förlust för Macron"

Bim Clinell, Frankrikekännare och tidigare Pariskorrespondent, säger att Collomb är den tyngste av dem som nu avgått.

- Han är ganska ovanlig i och med att han inte har studerat på en elitskola som de flesta franska politiker, han har arbetat som lärare och han kommer från en arbetarfamilj vilket är mycket ovanligt för en minister. Han är dessutom den av ministrarna som har mest politisk erfarenhet, och åtnjuter ett stort förtroende hos fransmännen. Det här är den största förlusten hittills för Macron, men det stormar alltid i fransk politik, säger Clinell till TT.