Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domaren Timothy Walmsley ger instruktioner för att visa juryn en video på hur den svarte joggaren Ahmaud Arbery sköts till döds.
Domaren Timothy Walmsley ger instruktioner för att visa juryn en video på hur den svarte joggaren Ahmaud Arbery sköts till döds. Bild: Stephen B Morton/AP/TT

Tre vita dömda för mord på svart joggare

Alla tre vita män som åtalats för dödsskjutningen av en svart joggare i den amerikanska delstaten Georgia har fällts för mord.

De dömda är en far och son samt deras granne. För dem väntar nu livstids fängelse. Huruvida domaren kommer att medge att straffen kan tidsbegränsas återstå att se.

Den 25-årige Ahmaud Arbery dödades medan han var ute och joggade i ett bostadskvarter i hamnstaden Brunswick i Georgia i februari förra året.

De tre männen jagade honom i två fordon. Grannen filmade när sonen sköt den obeväpnade Arbery på nära håll.

Videon läckte ut efter två månader och eldade på den nationella debatten om orättvisa kopplad till hudfärg.

Den dömda trion nekar till brott, med argumentet att de uppfattade Arbery var en inbrottstjuv och att skotten avlossades i självförsvar.

President Joe Biden hyllar domen men påpekar samtidigt att hårt arbete återstår för att uppnå rättvisa mellan olika befolkningsgrupper.

"Dödandet av Ahmaud Arbery, som världen bevittnat på video, är en förkrossande påminnelse om hur långt vi måste gå i kampen för rättvisa i det här landet", säger han i ett uttalande.

Åklagarna i mordrättegången yrkade inte på att rasism låg bakom mordet. Men på federal nivå har männen även åtalats för hatbrott. Rättegången i det ärendet inleds i februari.

Mordrättegången var kontroversiell redan från start. Elva av de tolv jurymedlemmarna, utvalda i en långdragen och komplicerad process, var vita. Kritiker hävdade att den omständigheten kunde påverka deras omdöme i ett fall som kommit att sätta ljus på frågor om rasism.