Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fredags meddelade Lincoln Children’s Zoo att tre av deras snöleoparder avlidit till följd av covid-19. Arkivbild.  Bild: Tammy Spratt
I fredags meddelade Lincoln Children’s Zoo att tre av deras snöleoparder avlidit till följd av covid-19. Arkivbild. Bild: Tammy Spratt

Tre snöleoparder döda i covid-19

Tre snöleoparder i den amerikanska delstaten Nebraska har avlidit till följd av covid-19, rapporterar CBS News. Två tigrar vid samma zoo har också blivit smittade, men de väntas överleva.

Det var i fredags som Lincoln Children’s Zoo i Lincoln, Nebraska, meddelade snöleopardernas bortgång. Enligt deras uttalande, publicerat på Facebook, ska samtliga ha testat positivt redan den 13 oktober. Trots att de därefter vårdades med både antibiotika och steroider var det inte möjligt att rädda leopardernas liv.

”Det är med djup sorg som vi meddelar att tre snöleoparder vid Lincoln Children´s Zoo har gått bort i komplikationer orsakade av covid-19. Våra leoparder, Ranney, Everest och Makalu, var älskade av hela vår gemenskap, både i och utanför zooet. Denna förlust är hjärtekrossande, och vi alla sörjer tillsammans”, skriver Lincoln Children’s Zoo på Facebook.

Ingen risk för besökare

Hur leoparderna smittades från första början är ännu inte känt. Zooet bedyrar dock att det inte finns någon risk för de besökare som har vistats kring deras inhägnad.

”Givet det betydande avstånd mellan djur och besökare har allmänheten aldrig varit utsatt för någon risk”, sade zooet enligt CBS News.

Nyhetskanalen har tidigare rapporterat om att ett vaccin specifikt riktat mot djur, utvecklat av företaget Zoetis, har godkänts för experimentell användning i USA. Hittills har drygt 11 000 doser delats ut till zoon runtom i landet, men det är inte känt om Lincoln Children’s Zoo har fått ta del av dessa.

Även tigrarna Axl och Kumar ska ha smittats, men de väntas överleva.

LÄS MER: WHO: Viruset spreds sannolikt via flera djur

LÄS MER: Fem lejon har testat positivt för covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.