Arkivbild. En amerikansk man har stämt tre kvinnor från Texas för att de ska ha hjälpt hans ex-fru att få tag på abortmedicin.
Arkivbild. En amerikansk man har stämt tre kvinnor från Texas för att de ska ha hjälpt hans ex-fru att få tag på abortmedicin. Bild: Brett Coomer

Tre kvinnor stäms i USA för att ha möjliggjort abort

En man från Texas har stämt tre kvinnor som han menar har hjälpt hans ex-fru att göra en abort. Mannen anser att det är på samma nivå som att hjälpa till med ett mord och vill få motsvarande 10 miljoner kronor i skadestånd.

ANNONS
|

Sedan USA:s högsta domstol beslutat om att riva upp den federala rätten till abort förra året har många delstater valt att införa lagar som begränsar möjligheterna till abort. Till exempel är det förbjudet i Texas, förutom i de fall där det görs för att rädda livet på den gravida.

Nu har en man stämt tre kvinnor från Texas för att de ska ha hjälpt hans ex-fru att få tag på abortmedicin, rapporterar AP.

I en stämningsansökan som lämnades in på torsdagen anser mannen att ”medhjälp till en själv-administrerad abort ska likställas med medhjälp till mord”. Han stämmer därför de tre kvinnorna för vållande till annans död och vill ha motsvarande 10,6 miljoner kronor i skadestånd.

ANNONS

Mannen säger sig ha fått tag på textmeddelanden från kvinnorna där de diskuterar hur de ska skaffa fram abortmedicinen och hur man kunde hjälpa kvinnan att ta den.

Enligt stämningsansökan kommer de även att stämma de som producerat och sålt abortpillren, så fort de får reda på vem det är.

Fördöms av aborträttsgrupper

Kvinnan, som nu är mannens ex-fru, ska ha tagit abortmedicin i juli förra året, vilket var några veckor efter det att den högsta domstolen beslutat om att häva Roe mot Wade, ett beslut som säkrade rätten till abort under nästan 50 år i USA.

Aborträttsgrupper har fördömt stämningsansökan och kallar det en skrämseltaktik, enligt AP.

– Detta är ett upprörande försök till att skrämma människor från att få abortvård och även att skrämma dem som stödjer deras vänner, familj och samhälle i en tid då de behöver hjälp, säger Autumn Katz, en advokat vid Center for Reproductive Rights , i ett uttalande på fredagen, rapporterar AP.

Förra veckan rapporterade BBC att fem kvinnor från Texas nu stämmer delstaten på grund av dess abortlagar. Kvinnorna uppger att de nekats abort trots att de riskerade att drabbas av livshotande tillstånd utan ingreppet. Några av dem fick resa till en annan delstat för att rädda sina liv.

ANNONS

LÄS MER:Oro över att fler barn kan lämnas bort i USA efter förändrade abortlagar

LÄS MER:Kvinna överklagar bot – vill att foster ses som egen person

LÄS MER:Kvinna fick missfall – hölls i förvar i 36 timmar över abortmisstankar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS