Tre döda i brand på charterö

Skogsbränder rasar på charterön Madeira. Nu har lågorna spridit sig till huvudstaden Funchal och över 1 000 personer har evakuerats. 80 vårdas på sjukhus varav två är allvarligt skadade.

ANNONS
|

På onsdagen hade skogsbränderna rasat i tre dagarpå Madeira. Lågorna har hittillskrävt tre liv. Bränderna har nu nått huvudstaden Funchal och över 1 000 personer har evakuerats. Det rapporterar BBC.

– Det var en svår natt. Alla var rädda och panikslagna. Ingen visste vad man skulle ta sig till. Folk försökte hjälpa sina grannar att rädda sina hus. Det var en hemsk natt, berättar lokalinvånaren Maria Fernandes för portugisiska Rádio TSF.

En äldre kvinna avled i samband med atthennes hem fattade eld. Kvinnan bostad låg i närheten av centrum i huvudstaden Funchal på Madeira. Två andra människor ska också ha avlidit i sina hem, enligt tjänstemäns uppgifter till BBC.Ytterligare två personer har skadats allvarligt. På onsdagen vårdades80 personer på sjukhus till följd av brand- och rökskador.

ANNONS

–Samtliga döda och skadade i bränderna är lokalinvånare. En person är i nuläget försvunnen, sa guvernören Miguel Albuquerque vid en presskonferens under onsdag.

Omfattande förstörelse

Tusen personer har evakuerats från sina hem och hotell. Flera byggnader har förstörts, inklusive det fem-stjärniga hotellet Choupana Hills. Under onsdagen ska omkring 40 hem ha förstörts av lågorna. Det rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

Två sjukhus ska ha evakuerats enligt lokala myndigheter. Dessutom ska ett shoppingcenter ha evakuerats, på grund av de omfattande bränderna.

Vissa privatskolor håller stängt under onsdagen. Anledningen är att luften anses vara omöjlig att andas in för barn. Det rapporterar lokaltidningen JM Madeira under onsdagen.

Den omfattande röken från skogsbränderna har även orsakat problem i flygtrafiken på charterön. Flygningar till och från Funchals flygplats på Madeira stördes av röken.

Enligtbrandmännen som bekämpar branden försvåras arbetet avbranta berg och tät skog.Under tisdagskvällen rapporterade lokala medier att lågorna hade nått Funchals historiska centrum, São Pedro. Men de värsta bränderna på onsdagsmorgonen var enligt myndigheterna på den östra sidan av staden.

Ytterligare 135 personer har skickats till ön för att hjälpa till att bekämpa bränderna. 115 av dessa skickas från räddningstjänsten i Lissabon och ytterligare 20 personer skickas från Azorerna för att assistera räddningsinsatsen. Det rapporterar Rádio TSF.

ANNONS

Myndighetspersonal uppmanas att stanna hemma

Lokala myndigheter uppmanade anställda som inte är akut nödvändiga att inte komma in till jobbet i huvudstaden. Funchal har en bofast befolkning på112 000 personer.

Madeira lockar mer än en miljon besökare per år. Charterön har haft exceptionellt höga sommartemperaturer i år.

Bilder visade rökpelare över centrala Funchal under onsdagen och invånare som på egen hand försökte släcka bränder med vattenslangar. Men läget försvåras ytterligare av att brinnande glöd sprids med vinden.

Bränder runtom i Portugal

Under onsdagsmorgonen var det totalt109 aktiva bränder, enligt Portugals civila försvarsbyrå. 11 stycken av dessa är särskilt oroväckande,främst i nordvästra delen av Portugals fastland.

LÄS OCKSÅ:Tusentals brandmän kämpar mot eldinferno

I staden Arouca, sydöst om Porto, har dussintals människor tvingats fly från sina hem under natten till onsdag. Några huvudlederhar även stängts av.

LÄS OCKSÅ:Massiva skogsbränder i Portugal -Lena Wiik från Göteborg med familj i området

Mer än 3.200 räddningsarbetare kämpar mot lågorna över hela landet. Det rapporterade BBC under onsdagen.

ANNONS