Total ödeläggelse efter flera jordbävningar

Under söndagen skakades Nya Zeeland av ett kraftigt jordskalv. Tusentals personer evakuerades därefter eftersom det utfärdats en tsunamivarning. Sedan i söndags har landet drabbats av över 200 efterskalv, och det finns i nuläget inget dricksvatten i området.

ANNONS
|

Total ödeläggelse råder vid de områden som drabbats värst av jordskalven i Nya Zeeland. Hundratals kommer att få sova på evakueringscenter sedan de tvingats lämna sina hem efter naturkatastrofen som tagit två människors liv.

En jordbävning med magnitud 7,8 drabbade under söndagen. Åtminstone sex starka efterskalv med magnitud över 5 har känts av runt om i Nya Zeeland efter det första kraftiga på 7,8, enligt USGS. Samtliga ska ha kommit inom en halvtimme efter det initiala jordskalvet.

– En person har omkommit i jordskalvet. Vi är även på väg till en annan fastighet där vi larmats om att någon skadats och där personen troligtvis avlidit, bekräftar nyzeeländsk polis i ett pressmeddelande som GP tagit del av.

ANNONS

En stund senare bekräftas det andra dödsfallet.

– Jag hoppas att dödssiffran stannar vid två, men det är tyvärr alldeles för tidigt för oss att slå fast den slutgiltiga siffran. Just nu ligger fokus på att räddningsinsatser ska nå fram till alla som larmar, sa landets premiärminister, John Key, vid en presskonferens, enligt tidningen New Zealand Herald.

"Rör er omedelbart till högre mark"

Jordskalvetinträffade i närheten av Christchurch i Nya Zeeland. Skalvet hade sitt epicentrum omkring nio mil nordost om staden.

"En tsunami kan inträffa. Alla som befinner sig nära östkusten på Sydön bör förflytta sig till högt belägna platser, om du befinner dig i ett låglänt område på Sydöns eller Nordöns östkusteller Chathamöarna, rör er omedelbart till högre mark"skrev Nya Zeelands civilförsvar på Twitter.

Tusentals evakuerades

Tusentals invånare i centrala Wellington evakuerades från sina hem, rapporterar public service-kanalen Radio New Zealand. Civilförsvaret konstaterade att åtminstone en tsunamivåg slog in mot landets kust under natten. Det hände strax innan klockan 02, lokal tid, under natten mot måndag.

Skalvet kändes av i helalandet.

– En kraftig jordbävning kändes av här i Wellington. Det var väldigt läskigt och vi känner oss skakade, men är oskadda. Jag hoppas alla andra också mår bra, skrev Nya Zeeländaren Tom Simcock på Twitter.

ANNONS

"Det höll på i nästa två minuter"

Frida Glans, 30, befinner sig i Christchurch och har känt av det senaste dygnets jordbävning och efterskalv kraftigt. Hon berättar under måndagen att det varit över 200 efterskalv och att flera större skalv pågått under en längre tid.

– De två stora som kom kring midnatt var riktigt obehagliga och höll på i nästan två minuter. Det kändes som en evighet, säger hon.

Hon beskriver skalven som rullande, att det känns som vågor.

– Vi håller oss inomhus, helst under någon dörrkarm eller liknande för att få skydd.

Hon berättar att de senaste rapporterna från området säger att invånarna är utan dricksvatten och att myndigheterna i Nya Zeeland uppmanar befolkningen att bunkra upp med mat.

– Det senaste är att man ska se till att bunkra upp med mat, för lastbilarna kommer inte kunna leverera till matbutikerna på ett tag, berättar Frida.

Fortsatt evakuering under måndagen

Under den tidiga måndagsmorgonen, svensk tid, fortsatte uppmaningarna till de boende i området att evakuera och ta sig till högt belägna platser. Tidigare under söndagen varnade man för att eventuella tsuanamis skulle slå till mot kusten, men den varningen drogs tillbaka under måndagsmorgonen med anledning av att man trodde att fler efterskalv fortfarande var möjligt, skriver Nya Zeelands civilförsvar under måndagsmorgonen, svensk tid.

ANNONS

Myndigheter fortsätter dock att varna för att vistas i närheten av stränder eller kustlinjen.

En damm vid Clarence River i Kaikoura har på grund av de hundratals efterskalven brustit och hotar nu de boende i närheten, enligt lokala medier. Minst 60 byggnader i Wellingtons centrala affärsdistrikt har skadats efter skalven, där tio av byggnaderna ska vara allvarligt skadade.

185 personer dog i skalv 2011

Nya Zeeland ligger på den beryktade Eldringen, det är den ring av vulkanisk aktivitet som finns runt i stort sett hela Stilla Havet.2011 drabbades Christchurch av ett skalv med magnituden 6,3, då 185 människor omkom.

En jordbävning med magnitud 7,1 inträffade i september på Nordön i Nya Zeeland.Epicentret låg drygt 170 kilometer nordost om Gisborne. En tsunamivarning utfärdades även då. Det skalvet orsakade en del skador på egendom, men inga personskador.

Reynir Bödvarsson, projektledare vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet säger att skalvet är stort, men att det sannolikt inte är så allvarligt.

–7,8 är ett stort skalv och kan få allvarliga konsekvenser, men i det här fallet är det långt borta från en större stad, så det är osannolikt.

Tsunamivarningen tror han främst är en säkerhetsåtgärd, eftersom skalven tycks ha ägt rum på land.

–Vi pratar inte om en naturkatastrof med tiotals, hundratals eller tusentals skadade. Även om någon enstaka kan ha otur, säger Reynir Bödvarsson.

ANNONS
ANNONS