Den så kallade Willow-branden har svept in området nära Big Sur i Kalifornien i rök.
Den så kallade Willow-branden har svept in området nära Big Sur i Kalifornien i rök. Bild: California Interagency Willow Fire Incident/AP/TT

Torka och värme ökar brandrisk i Kalifornien

Historisk torka i kombination med extrem värmebölja gör att västra USA står inför ännu en potentiellt förödande brandsäsong. Redan nu kämpar hundratals personer med att släcka en brand nära Big Sur i Kalifornien.

ANNONS

Förra året härjade bränder på omkring 1,6 miljoner hektar mark i Kalifornien. Nu varnar räddningstjänsten för att de extremt torra förhållandena i delstaten kan innebära att ytterligare ett potentiellt förödande år väntar.

– Vi väntar oss en dålig brandsäsong, säger Erik Scott, talesperson för Los Angeles Fire Department, till mediebolaget CNN.

– Främst av tre anledningar: torkan, klimatförändringarna och att människor flyttar in i gränslandet mellan vildmark och städer.

Utbredd torka

Värmeböljan som nyligen sänkte sig över stora delar av den amerikanska västkusten ökar oron för att även små bränder kan komma att bli svåra att kontrollera. Torka råder dessutom i hela Kalifornien, Oregon, Utah och Nevada.

ANNONS

I södra Kalifornien har brandsoldater nyligen genomfört en tre dagar lång övning för att verkligen vara redo för det som väntar.

– Just nu är det torrt och antändligt på en nivå som vi brukar väntas oss i augusti, säger Amanda Munsey, talesperson för en avdelning inom Kaliforniens brandbekämpningsmyndigheter, till The Guardian.

– Det är alarmerande, men bortom vår kontroll. Så vi måste förbereda oss bäst vi kan.

Munkar rycker in

Redan har 46 bränder härjat över 190 000 hektar i elva delstater, enligt National Interagency Fire Center.

I Kalifornien har temperaturen sjunkit något efter den extrema hettan. Men hundratals personer kämpar fortfarande med att släcka en brand som bröt ut i Monterey-området i torsdags. Det är en stor utmaning att få lågorna under kontroll i det bergiga kustområdet söder om Big Sur, där en campingplats såväl som ett buddhistiskt tempel har evakuerats. Några munkar stannade för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Fakta: Några orsaker till Kaliforniens bränder

Varmt och torrt är idealiska förhållandena för skogs- och markbränder. Den typen av väder blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna.

I Kalifornien är det flera klimatrelaterade faktorer som bidrar till att brandsäsongerna blir längre och mer allvarliga.

Sedan början av 1970-talet har delstaten blivit omkring 1,4 grader varmare under den varma säsongen, vilket gör att marken har blivit torrare. Det gör att det brinner mer aggressivt. Många träd har dött av torkan och beskrivs som ett lättantändligt fundament.

Mindre snölager i bergen, tidigare snösmältning på våren och högre vår- och sommartemperaturer sammanfaller med ökningen av skogsbränder, enligt delstatens brandmyndighet Cal Fire. Det har förlängt brandsäsongen.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS