Stor valseger för Johnsons konservativa

Konservativa partiet växer stort i det brittiska valet. När resultaten från alla utom ett av valdistrikten är redovisade har Tories fått en övertygande majoritet i underhuset.

ANNONS

Regeringspartiet tar ett rejält kliv framåt och vinner minst 364 mandat av 650 i underhuset – det är 47 fler än i valet för två år sedan. Det så kallade Torypartiet får därmed en klar, egen majoritet. Labour har samtidigt 203 mandat.

Resultatet från det enda distrikt som inte finns med i resultatet, St Ives i Cornwall, kan dröja, skriver BBC. På grund av dåligt väder har valsedlarna inte kunnat hämtas från Scillyöarna med helikopter som planerat. I värsta fall kan det dröja ända till måndag innan distriktets resultat står klart.

Workington längst upp i nordvästra England sågs på förhand som ett nyckeldistrikt. Sedan 1918 hade distriktet gått till Labour i samtliga val utom ett, 1976. Nu förlorade det socialdemokratiska partiet det igen. Och distrikt i nästan hela Storbritannien följde efter. Från Wolverhampton till Ynys Môn i Wales.

ANNONS

Symboliskt nog förlorade Labour bland annat Tony Blairs gamla valdistrikt Sedgefield och i Bolsover i Derbyshire, där Dennis Skinner förlorade det mandat han själv haft sedan 1970.

Rev röda muren

Tories uttalade taktik att "riva den röda muren" lyckades mycket tack vare brexit, där väljarna tydligt visade att de inte litar på Labours politik. Den första sprickan i muren kom när Blyth Valley, allra längst upp i nordvästra England, gick till Tories. Distriktet hade varit Labour-styrt sedan det infördes 1950.

– Vi trodde aldrig att vi skulle få Blyth Valley. Jag hörde att en konservativ kandidat i Hexham sa att "vi kommer ta Blyth Valley" för ett par dagar sedan och jag tyckte att han var lite väl optimistisk. Men han hade rätt och det var en spektakulär seger, säger George Osborne, tidigare parlamentariker för Tories och finansminister, enligt The Guardian.

Men inte bara Tories jublade under natten. I Skottland gick det skotska nationalistpartiet SNP framåt och tar 48 av de 59 skotska mandaten. Resultatet fick de skotska nationalisterna att åter hoppas på en folkomröstning om ett självständigt Skottland.

– Boris Johnson måste respektera att den skotska regeringen i Edinburgh redan har ett mandat att besluta om en folkomröstning, säger SNP:s ledare för partigruppen i London, Ian Blackford, enligt Reuters.

ANNONS

Partiledare förlorade plats

Sämre gick det för Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson, som förlorade sin valkrets East Dunbartonshire. En besviken Swinson varnade i sitt tal för nationalism och stängda gränser.

– Vissa kommer att jubla över den nationalistiska vågen som sveper fram på båda sidor gränsen (mellan England och Skottland), men låt mig säga här och nu, att för miljoner av människor kommer resultatet föra med sig fruktan och bestörtning, och det i en tid när folk letar efter hopp. Jag tror fortfarande att vi som land kan vara varmt och generöst, inkluderande och öppet och att vi genom att samarbeta med våra grannar kan åstadkomma så mycket mer.

Partiet kommer att välja en ny ledare som ska ersätta Swinson nästa år, enligt ett uttalande.

"De närmaste veckorna kommer vi att välja en ny ledare och vårt parti kommer att fortsätta vara en samlingspunkt för alla som tror på ett land där alla har en chans att utvecklas i livet", säger parlamentsledamoten Sal Brinton i ett uttalande.

Han och parlamentsledamoten Ed Davey kommer under en period att gemensamt fungera som tillförordnade partiledare, rapporterar Reuters.

Swinson har varit partiets ledare sedan i juli i år.

Martin Yngve/TT

Röster räknas i skotska Glasgow.
Röster räknas i skotska Glasgow. Bild: Andrew Milligan/AP/TT

Valresultatet när 649 av 650 valkretsar har redovisats:

Konservativa partiet får 364 mandat i underhuset.

Labour: 203 mandat

SNP: 48 mandat

Liberaldemokraterna: 11 mandat

Gröna partiet 1 mandat

Övriga: 22 mandat

Källa: The Guardian

Så här har det gått i de tre tidigare brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat – och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

ANNONS