Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Toppolitiker avskedas i Vitryssland

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko avskedar landets premiärminister samt flera toppministrar i regeringen, i den senaste ommöbleringen av makteliten.

Avskedandena kommer efter en korruptionsskandal som slutat med att flera topptjänstemän inom hälso- och sjukvården – i vad som brukar kallas Europas sista diktatur – gripits.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blir den största regeringsrockaden sedan 2014.

- De här korruptionshistorierna är ganska återkommande och det här har blivit litet av ett signum för Lukasjenko som gärna framställer sig som en korruptionsbekämpare, säger Martin Uggla, ordförande i människorättsorganisationen Östgruppen, om avskedandena.

"Marionetter"

Sergej Rumas, chef över landets utvecklingsbank, blir ny premiärminister och ersätter därmed Andrej Kobyakov, som haft posten i fyra år. Lukasjenko utser även fyra nya vice premiärministrar, en ny finansminister och industriminister, samt en rad personer på andra poster, skriver nyhetsbyrån AFP.

- Egentligen spelar det inte så jättestor roll vilka som sitter på posterna eftersom de ändå är väldig hårt styrda av presidentadministrationen. De är som ett slags marionetter, säger Martin Uggla.

En anledning till rotationerna är också att presidenten inte vill skapa politiker med hög profil, enligt Uggla.

- Om man växer till sig i sin politiska status, då sitter man verkligen löst.

Hårt mot journalister

Vissa menar att den 63-årige presidenten börjar hörsamma västvärldens krav på att visa mer hänsyn gentemot politiska motståndare. Men samtidigt hävdar oppositionen att deras frihet att organisera sig fortfarande är strikt begränsad.

För några år sedan hade Vitryssland som mest mellan 200 och 300 politiska fångar. Nu går man inte längre lika hårt mot kritiker, säger Uggla. I stället handlar det om böter eller kortare fängelsestraff om 10–15 dagar.

- Det är på ett sätt lindrigare, åtminstone för personen i fråga. Men man tummar egentligen inte på repressionen, detta är ett minst lika effektivt sätt att stoppa protestyttringarna.

Vitryssland styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister. Senast förra veckan greps minst tio journalister och en oppositionell bloggare av vitryska myndigheter.