Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under migrationstoppmötet i Paris deltog bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Tchads president Idriss Deby Itno och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Toppmöte: "Smugglarna behöver alternativ"

Smugglarna behöver alternativ för att kunna försörja sig – det argumenterade Nigers och Malis ledare vid migrationstoppmötet i Paris.

De vädjade om Europas hjälp med att ge människosmugglare lagliga försörjningsmöjligheter. Det är fattigdom som driver människor att emigrera till Europa samt till att bli människosmugglare. Därför behövs alternativ som handel eller lantbruk, ansåg Nigers president Mahamadou Issoufou.

Utöver Tchad och Niger deltog också Libyen, Italien, Spanien och Tyskland i toppmötet som Frankrikes president Emmanuel Macron bjöd in till.

Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien lovade att hjälpa Tchad och Niger med gränskontroller för att begränsa migrationen till Europa.

På dagordningen stod den europeiska ambitionen att minska antalet migranter som söker sig till Europa. Libyens premiärminister Fayez Serraj vädjade om stöd för att hindra trafficking med migranter och för att övervaka Libyens kaotiska södra gräns.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Emmanuel Macron argumenterade för tuffare tag mot olaglig immigration. Bland annat togs möjligheten att flytta kvalificerade asylsökande från afrikanska länder till Europa upp. Merkel tryckte då på att Europa då måste definiera tydligt vilka människor som anses ha humanitära asylskäl och vilka som flyr fattigdom.