Toppmöte ska stötta Abbas

ANNONS
|

Som så ofta förr ställer Egyptens president Hosni Mubarak upp och bjuder in sina kolleger till träff på hotell Mövenpick i Sharm el-Sheikh. Varje gång det uppstår en akut kris i de israelisk-palestinska relationerna - det vill säga när läget är mera katastrofalt än vanligt - drar det gamla gänget till Sharm.

De "måttfulla", alltså proamerikanska, ledarna för Israel, Jordanien, Egypten och palestinierna rycker ut. Påfallande ofta är det den terroriststämplade palestinska islamiströrelsen Hamas som har utlöst krisen.

Tidsfråga innan Västbanken tas över

Den här gången gäller det att rädda president Abbas och hans nya regering efter Hamas blodiga maktövertagande i Gaza. Ett drygt år efter det att Hamas vann det palestinska parlamentsvalet tog gruppen över också den militära kontrollen i Gaza - och lämnade kvar Västbanken åt Abbas och hans Fatah-parti.

ANNONS

Men det är bara en tillfällig respit för den fram till nu så villrådige och handlingsförlamade Abbas. Om utvecklingen går i samma takt är det bara en tidsfråga innan islamisterna tar över styret också på Västbanken och därmed definitivt detroniserar Fatah, Yassir Arafats gamla maktparti.

De senaste dagarna tycks Abbas ha börjat inse stundens allvar. Han avsatte Hamasregeringen och tillsatte snabbt en ny undantagsregering. Han talade klarspråk om Hamas "kupp" och "terror". Och han sparkade till och med ett par Fatah-generaler i Gaza som utmärkt sig genom att låta sina trupper ge upp kampen mot Hamas utan strid.

Också Israel, USA och de internationella givarländerna inser nu att de måste stötta Abbas eftersom han är deras sista hopp om en fredlig utveckling. Biståndsmiljonerna börjar återigen rulla in till den palestinska regimen sedan Hamas officiellt avpolletterats.

Israel antyder inför toppmötet att man ska börja betala ut de innehållna skatter och tullavgifter, upp till en halv miljard dollar, som tillhör palestinierna - om man får garantier för att pengarna inte går till "terrorism".

Hamas kunde stoppats

När den första chocken efter Hamas seger lagt sig, bestämde sig USA och Israel för att låtsas som om det i själva verket var något positivt som hade hänt. President George W Bush och den israeliske premiärministern Ehud Olmert talade vid sitt möte häromdagen om "en ny chans" för freden när nu Hamasregeringen äntligen var avsatt.

ANNONS

En amerikansk Mellanösternexpert säger att Abbas "inte längre har kvarnstenen Hamas om halsen och därför kan göra saker han inte kunde göra tidigare". Problemet är bara att när den palestinske presidenten blev av med Hamas blev han också av med halva sitt rike. Det är bakgrunden till toppmötet i Sharm el-Sheikh i morgon.

- Toppmötet avser att stärka de palestinsk-israeliska relationerna. Det avser också att lätta på restriktionerna mot det palestinska folket och att skapa ett gynnsamt klimat för ett återupptagande av fredsprocessen, säger Egyptens utrikesminister Ahmed Abul Gheit.

Kritiker anser att hjälpen till Abbas kommer för sent. Hamas frammarsch skulle kanske ha kunnat stoppas om främst Israel hade stöttat den palestinske ledaren tidigare med de frysta pengarna och med "gester" som att släppa fångar och slopa vägspärrar. Hanan Ashrawi, palestinsk parlamentsledamot och i många år en prominent taleskvinna i internationella medier, anklagar omvärlden för att inte ha gjort något för fredsprocessen sedan palestinierna startade sin intifada år 2000.

- Problemet är att inget har rört sig de senaste sju åren. Detta vakuum har fyllts med kaos och våld och laglöshet, och nu tror de att de kan röra sig framåt med bara en del av folket. Det kan de inte, säger Ashrawi till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Toppmötet hålls inte bara på grund av den israelisk-palestinska situationen. Jordaniens kung Abdullah och Egyptens president Mubarak vill samtidigt stärka Abbas av inrikespolitiska skäl. Båda länderna har starka islamistiska rörelser som uppmuntras av Hamas framgångar.

ANNONS