Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen kontrollerar fotgängare utanför FN-skrapan i New York inför mötet.

Toppledare ska säkra utveckling

Till rungande applåder antogs FN:s nya hållbara utvecklingsmål vid toppmötet i New York. Samtidigt startar Sverige en högnivågrupp inom FN, som ska säkerställa resan mot en värld där fattigdom och hunger utrotas och klimatet räddas.
-Nu gäller det att gå från ord till handling. Därför har Sverige bjudit in till en högnivågrupp med nio stats- och regeringschefer, sade statsminister Stefan Löfven till TT kort efter att agendan med de 17 målen och 169 delmålen antagits i generalförsamlingen.

Inspireras

Hur de nio ledarna ska arbeta rent praktiskt är inte bestämt, de ska träffas under natten till lördagen svensk tid vid en tillställning som Sverige står värd för. I gruppen ingår bland andra Brasiliens president Dilma Rouseff, Sydafrikas president Jacob Zuma och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

-Vi ska stötta och inspirera - och inspireras av varandra, säger statsministern.

Inspirerad sade sig Löfven även vara av den vitklädde påve Franciskus och fredspristagaren och skolflickan Malala Yousafzai som talade vid toppmötets öppnande. Påven sade bland annat att antagandet av utvecklingsmålen är ett hoppingivande tecken, samt att han är övertygad om att världssamfundet kommer att komma överens vid klimattoppmötet i Paris i vinter.

-Självisk jakt på makt och rikedom skadar miljön och de fattiga, slog han fast.

Skapar fokus

FN:s utvecklingsmål har kritiserats på bred front, både för att vara för vaga och svårmätbara och för att sakna ansvarsutkrävande.

-169 delmål är för många för att det ska vara verkningsfullt, de har kommit fram i en process där alla fått lägga till sina käpphästar, säger Stefan de Vylder, nationalekonom och författare till flera böcker om global utveckling.

Stefan Löfven säger att det ändå är viktigt att samlas kring mål, eftersom det gör att världssamfundet fokuserar på ett tydligare sätt.

-Vi måste till exempel fortsätta att se till att alla barn, både pojkar och flickor får en bra utbildning. Att världssamfundet kan samlas kring sådana här mål är ett styrkebesked.

Hissade flaggor

Ett avspärrat New York visade upp sitt vackraste septemberväder för de hundratals människor som köade utanför FN-skrapan i samband med toppmötet. Efter en intensiv debatt hade Vatikanens och palestiniernas flagga hissats utanför FN, trots att de enbart har observatörsstatus.

Många stats- och regeringschefer ska tala under toppmötet, statsminister Stefan Löfven kommer att göra det på lördag. Förutom Löfven deltar utrikesminister Margot Wallström, klimat- och miljöminister Åsa Romson samt biståndsminister Isabella Lövin från Sverige.

Bild: Bryan R. Smith/AP/TT
Bild: Bryan R. Smith/AP/TT