Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Libanons avgående premiärminister Saad al-Hariri säger sig frukta för sitt liv. Arkivbild.

Tonen hårdnar från Saudiarabien mot Libanon

Tonläget mellan Saudiarabien och Libanon skruvas nu upp betydligt.

Thamir al-Sabhan, med ansvar för frågor som rör Gulfregionen, anklagar bland annat den libanesiska shiarörelsen Hizbollah för att driva terrorutbildningar för ungdomar i Saudiarabien, smuggla narkotika till kungadömet samt för att vara inblandad i "varje terrorhandling som hotar Saudiarabien".

- Libanon är kidnappat av Hizbollahs miliser och Iran ligger bakom detta, säger han.

Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade sin avgång i lördags, under ett besök i Saudiarabien, då han sade sig frukta för sitt liv. Han anklagar Iran för att tillsammans med Hizbollah så split i arabvärlden.

Libanons president Michel Aoun – som står Hizbollah nära – säger att landets politiska ledare har varit lyhörda inför kraven på lugn, stärkt säkerhet och nationell enighet efter premiärministerns plötsliga avgång.

Michel Aoun kommer inte att agera kring avgången förrän Saad al-Hariri är tillbaka i Libanon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Saad al-Hariri har själv goda relationer med det sunnimuslimska Saudiarabien. Han har sedan förra året lett en bräcklig koalitionsregering tillsammans med Hizbollah.

Den libanesiska militären och underrättelsetjänsten säger sig inte ha några uppgifter om att det skulle finnas en mordkomplott mot al-Hariri.