Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oron för terrordåd är stor i Australien. Förra året miste två människor livet i samband med att Sydneypolisen stormade ett kafé efter ett gisslantagande. ARKIVBILD

Tonårsskjutning "terrorkopplad"

Polisen i Sydney i Australien tror att en iranskfödd 15-årig pojkes dödskjutning av en civil polismedarbetare var politiskt motiverad. Därmed definieras dådet som en "terrorhandling".

Det var på polisstationen i en Sydneyförort i fredags som tonåringen sköt den polisanställde mannen i ryggen. Tonåringen ska sedan ha vänt sitt vapen och skjutit mot poliser som i sin tur hade öppnat eld mot honom. I samband med skottväxlingen dödades pojken.

"Operation Rising"

-Vi har långt kvar innan vi kan få en klar bild av denne man. Hans skäl är ett mysterium för oss. Utifrån den information vi har bedömer vi att fallet var politiskt motiverat. Och om det var politiskt motiverat så - enligt vår definition - rör det sig med nödvändighet om en terrorhandling, sade polischefen Andrew Scipione i samband med att tonåringens bakgrund som iranskfödd offentliggjordes.

Däremot ville polisen inte avslöja skyttens namn.

Det är inte första gången som mycket unga människor är inblandade i misstänkta terrordåd i Australien.

I april i år genomfördes Operation Rising då fem tonåringar greps misstänkta för delaktighet i en planerad terrorattack inspirerad av extremistgruppen Islamiska staten (IS). Och i september sköts en tonåring i Melbourne till döds efter att han huggit ihjäl två anti-terrorpoliser.

Premiärministern varnar

Lägg därtill dådet i december förra året då två människor miste livet i samband med att Sydneypolisen stormade ett kafé efter att en beväpnad man hållit ett flertal personer gisslan i 17 timmar.

Efter fredagens dödskjutning uppmanade Australiens nytillträdde premiärminister Malcolm Turnbull sina landsmän att inte skylla våldet på muslimer.

-Vi får inte misstänkliggöra eller anklaga hela den muslimska gruppen för handlingar som görs av en ytterst liten procent våldsamma extremistiska individer, sade han.