Skyskrapan ska sträcka sig tolv mil längs Röda havets kust.
Skyskrapan ska sträcka sig tolv mil längs Röda havets kust. Bild: Hand-out

Tolv mil lång skyskrapa på gång i Saudiarabien

En tolv mil lång skyskrapa planeras byggas längs Röda Havet i Saudiarabien – byggnaden ska föreställa något av en framtidsstad. Projektgruppen förväntar sig 1,5 miljoner invånare redan vid 2030.

ANNONS

Det har ryktats om Saudiarabiens nya, gigantiska projekt The Line som skulle kosta regeringen uppemot 1 000 miljarder dollar – något som framgår av dokument som Wall Street Journal tagit del av.

Den Saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman planerar att bygga, med råge, världens största byggnad. Det handlar om en skyskrapa som ska bli 500 meter hög och sträcka sig tolv mil längs Röda Havets kust, med startpunkt från den Aqaba golfen längs bergskedjan och öknen. Bin Salman tog fram planen för projektet i början av förra året.

Planerar för sex miljoner invånare

Det togs nyligen fram en design för byggnaden – det ska föreställa något utav en framtida, inmurad stad med öppen interiör och helt spegelblank fasad. Konstruktionen har redan påbörjats och enligt projektgruppen ska 1,5 miljoner människor bo i The Line redan 2030.

ANNONS

Projektgruppen planerar att kunna fylla ut skyskrapan med totalt sex miljoner invånare enligt dokumenten från detaljplanen.

Denna okonventionella gigantstaden är en del av Saudi-ledningens ambitiösa utvecklingsprojekt Neom, som har släppt konceptuella videos som visar hur stadens höga väggar, trädgårdar och växtliv samt hur det inbäddade samhället bland arbets- och fritidsstrukturer skulle fungera och se ut.

Skyskrapan kommer att drivas på enbart förnybar energi och prioritera människors hälsa och välbefinnande, framför transporter och infrastruktur som i traditionella städer, enligt Neoms utvecklingsprojekt.

Detaljer om hur det ska drivas helt och hållet miljövänligt är ännu inte framlagda.

Kronprinsen avslöjade planerna tidigare i veckan

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman avslöjade de nya designerna under måndagen, enligt CNN:

– Designen som avslöjas i dag för stadens vertikalt skiktade samhällen kommer att utmana de traditionella platta, horisontella städerna och skapa en modell för naturskydd och förbättrad mänsklig levnadsstandard, berättade han.

Gruppen som ansvarar för designen av den tolv mil långa skyskrapan hävdar att byggnaden kommer bibehålla ett idealt klimat året om, tack vare dess blandning av nyans, solljus och ventilation.

Projektet får kritik från flera håll

Stor kritik har riktats mot den jättelika skyskrapan och det råder tvivel om projektet överhuvudtaget är tekniskt genomförbart. Andra har reagerat på Neoms lanseringsvideo och kallat det flashiga projektet dystopiskt, snarare än ”förbättrad mänsklig livskvalitet” som bin Salman uttrycker i samband med avslöjandet.

ANNONS

Allmänheten var inte heller lika övertygade om konceptet att leva mellan gigantiska väggar mitt i Saudi-öknen. ”Jag har aldrig sett något så dystopiskt”, uttrycker sig en person i kommentarsfältet till Saudipressens Twitterinlägg.

”Det ser ut som starten av en dystopisk superhjälte-film” skriver en annan person i kommentarsfältet till Neoms lansering av projektet på deras Youtube-kanal.

Detaljer om The Line

  • Skyskrapan ska vara 200 meter bred.
  • The Line kommer att sträcka sig 500 meter över havsnivån – högre än Empire State Building.
  • De bosatta kan uträtta ärenden med en promenad på fem minuter.
  • Inga bilar eller vägar ska finnas i staden.
  • Höghastighetståg åker igenom hela staden på 20 minuter.
  • Staden ska drivas på 100 förnybar energi till 100 procent.

LÄS MER:Saudisk kronprins besöker Macron

LÄS MER:Kontroversiell kronprins sluter avtal i Europa

LÄS MER:Biden: Varit "glasklar" i samtal med bin Salman

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS