Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tolv döda i masskjutning i Kalifornien

Tolv personer har dödats i en masskjutningen på en bar i Thousand Oaks nordväst om Los Angeles. En av dem var en polisman i tjänst som nu hyllas av president Donald Trump. Den misstänkta skytten har identifierats som en 28-årig man, enligt polisen.

Den misstänkta gärningsmannen ska ha ska ha gått fram till en säkerhetsvakt utanför baren The Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks och skjutit honom innan han fortsatte in på baren där han avlossade ett 30-tal skott. Händelsen utspelade sig vid 23.30 på onsdagskvällen lokal tid.

Totalt har 13 personer, inklusive gärningsmannen, dött. En av de döda är en polis. Dödstalet kan komma att stiga då ett flera personer rapporteras skadade.

Under torsdagseftermiddagen meddelade polisen under en presskonferens att den misstänkta gärningsmannen har identifierats som en 28-årig man. Han var en marinkårsveteran och var aktiv i USA:s marinkår mellan 2008 och 2013, skriver CNN.

Gärningsmannens ska ha tagit livet av sig och var redan död när polisen kom in på baren.

– Vi vet inte vad hans motiv var i nuläget, sa sheriff Geoff Dean på en presskonferens under tordsgen.

Förundersökningen fortsätter, men enligt FBI finns det inget som tyder på att gärningsmannen samarbetade med någon annan.

Slängde rökgranat och öppnade eld

Ett vittne berättar för ABC7 att mannen slängde in en rökgranat i restaurangen innan han öppnade eld. Gärningsmannen ska ha öppnat eld med ett vapen av märket Glock 21 med kaliber 45 som han modifierat så att pistolen hade fler magasin än det som är standard.

Baren arrangerade under kvällen en countryklubb för stadens collegestudenter. En kvinna säger till Los Angeles Times att hon var på baren med omkring 15 vänner när en man kom in och började skjuta mot innertaket. En vän drog med henne ut på balkongen medan ljudet av pistolskott ljöd.

Sex poliser som inte var i tjänst ska ha befunnit sig inne på baren när skjutningen inträffade.

– En mamma berättade att poliserna stod framför hennes dotter inne på baren för att skydda henne under skottlossningen, berättade sheriff Geoff Dean, enligt CNN.

Men under torsdagseftermiddagen meddelade polisen att 21 personer som skadades i attentatet har kunnat lämna sjukhuset. Samtidigt ska över 200 frivilliga anmält sig för att donera blod till sjukhusen för att hjälpa offer av attacken.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han informerats om händelsen, och passar på att hylla polisen som dödades: "Polisen visade stort mod", skriver Trump och fortsätter: "Gud välsigne alla offer och deras familjer. Tack rättsväsendet."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.