Med en månad kvar till OS-invigningen presenterar arrangören nya regler. Bland annat förbjuds alkohol och kramar på läktaren.
Med en månad kvar till OS-invigningen presenterar arrangören nya regler. Bland annat förbjuds alkohol och kramar på läktaren. Bild: Eugene Hoshiko

Tokyo förbjuder alkohol och kramar under OS

De Olympiska spelen i Tokyo startar om en månad. Nu presenterar arrangörerna nya tuffa regler inför mästerskapet. På förbudslistan finns både alkohol och kramar.

ANNONS
|

Coronapandemin satte stopp i fjol. Men snart är det dags för de Olympiska spelen i Tokyo. Däremot ser årets upplaga inte ut att bli samma folkfest som den normalt brukar vara. Med exakt en månad kvar till invigningen presenterar arrangören nya tuffa regler för åskådare på plats, rapporterar Al Jazeera.

LÄS MER:Därför vill japanerna stoppa OS

Under onsdagen meddelade Seiko Hashimoto, ordförande för de Olympiska spelen i Tokyo, att flertalet restriktioner kommer att omgärda åskådarna. Förbud mot kramar, att be om autografer och firande på läktarplats kommer införas.

– Den festliga stämningen måste tonas ner, det är en stor utmaning. Folk kan känna glädje i sina hjärtan men de måste undvika folkmassor. Vi lägger stora ansträngningar på att komma på nya sätt att fira, sa Hashimoto enligt Al Jazeera.

ANNONS
Seiko Hashimoto, ordförande för OS i Tokyo, presenterade nya regler för åskådare under onsdagen.
Seiko Hashimoto, ordförande för OS i Tokyo, presenterade nya regler för åskådare under onsdagen. Bild: Akio Kon

LÄS MER:En månad till OS: Detta gäller för åskådarna

Alkohol förbjuds

Japan har sedan en tid infört restriktioner mot alkoholkonsumtion i landet, för att minska smittspridning. Men länge såg det ut som att det trots detta skulle vara tillåtet att dricka på läktaren under OS. Detta efter påtryckningar från det asiatiska bryggeriet Asahi Breweries, som är en av sponsorerna till mästerskapet. Beslutet skapade debatt i landet, då restauranger och barer kände sig förfördelade. Vilket tvingade arrangören att överge planerna, skriver The Guardian.

– Det är ett sätt för att säkerställa att mästerskapet är tryggt och säkert, sa Hashimoto och tillade att Asahi Breweries accepterat förbudet, enligt The Guardian

LÄS MER:Publik i OS: "Tror alla vill tävla inför publik"

Endast japaner på läktaren

Under måndagen lämnades beskedet att antalet supportrar kommer begränsas till 50 procent av arenans kapacitet eller max 10 000 personer. Dessutom kommer man bara att släppa in japanska åskådare på läktaren. Hashimoto meddelade att man inte ska förvänta sig samma festliga stämning som vi just nu ser under Europamästerskapet i fotboll.

– I Europa är arenorna fyllda med firande supportrar, tyvärr kommer vi inte kunna göra detsamma, påtalade Hashimoto, enligt Al Jazeera.

Under en längre tid har stora delar av Japans befolkning varit emot att mästerskapet ska genomföras i landet. På senare tid har motståndet minskat, men fortsatt uppges ungefär hälften av befolkningen vara emot arrangemanget, rapporterar Al Jazeera.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS