Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en intervju under söndagen kallade Tjeckiens president Milos Zeman transpersoner för motbjudande. Samtidigt ställde han sig bakom den ungerska lagen som förbjuder skildringar av homosexualitet.
I en intervju under söndagen kallade Tjeckiens president Milos Zeman transpersoner för motbjudande. Samtidigt ställde han sig bakom den ungerska lagen som förbjuder skildringar av homosexualitet. Bild: Lisa Leutner

Tjeckiens president kallar transpersoner för ”motbjudande”

Tjeckiens president Milos Zeman kallar transpersoner för ”motbjudande”. Uttalandet skedde under en intervju kring en ny kontroversiell lag som stiftats i Ungern, som förbjuder skildringar av homosexualitet.

För knappt två veckor sedan röstade Ungern igenom en ny lag. Den innebär att spridning av information som anses främja homosexualitet förbjuds, för alla under 18 år.

LÄS MER: Ilskan mot Ungern: "Inget att göra i EU"

LÄS MER: "Så galet" – tuffa ord mot Ungern i EU

Beslutet har väckt starka känslor i Europa och har fått EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att uttala sig.

– Den ungerska lagen är en skam, sade hon i en presskonferens förra veckan enligt Reuters.

Ett av länderna som står bakom Ungern i beslutet är Tjeckien, med president Milos Zeman i spetsen. I en intervju under söndagen sa presidenten: ”Jag ser ingen anledning att inte hålla med honom”, rapporterar CNN.

I ett senare uttalade kallade han även transsexuella för motbjudande:

– Jag kan förstå homosexuella, lesbiska och så vidare. Men vet du vilka jag inte kan förstå? Transpersoner. De är inneboende motbjudande.

LÄS MER: Strid i EU – Orbán manas ta sig en funderare

Enligt organisationen ILGA-Europe, som verkar mot diskriminering av hbtq-personers rättigheter, finns det nu en stor rädsla bland aktivister i landet att Tjeckien ska gå i Ungerns fotspår.

Presidentens uttalande sammanföll med flertalet Pridefiranden runt om i Europa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.