Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis under en presskonferens i Prag i juli. Bild: Petr David Josek/AP/TT
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis under en presskonferens i Prag i juli. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckiens Babis slipper utredning

Brottsutredningen mot Tjeckiens premiärminister Andrej Babis som misstänkts för bedrägeri läggs ner, enligt statsåklagaren.

Misstankarna har gällt oegentligheter kring ett EU-bidrag på 2 miljoner euro som betalades ut till miljardären Babis bolag Agrofert för tio år sedan. Utredningen har satt stor press på premiärministern och föranlett att flera partier vägrat samarbeta med hans regerande populistparti Ano.

Partiet leder ett minoritetsstyre tillsammans med Socialdemokraterna och är beroende av stöd från Kommunistpartiet för att nå upp till majoritet i parlamentet.

Enligt polisen skrev Babis över ägarskapet för sin firma till sin fru och andra släktingar för att kunna kvalificera för EU-bidraget, som var avsett för mindre näringsidkare.

Bevisinsamlingen har lett till slutsatsen att det byggprojekt som pengarna betalats ut för uppfyller definitionen för en liten eller medelstor affärsverksamhet, skriver statsåklagaren Martin Erazim i ett uttalande.

EU:s antikorruptionsenhet Olaf har slagit fast att projektet brutit mot flera reglar. Agrofert har återbetalat bidraget.