Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiska diplomater som utvisats ur Ryssland till följd av konflikten länderna emellan anländer till Vaclav Havel-flygplatsen i Prag 19 april.
Tjeckiska diplomater som utvisats ur Ryssland till följd av konflikten länderna emellan anländer till Vaclav Havel-flygplatsen i Prag 19 april. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckien: Vi kan utvisa alla ryska diplomater

Tjeckien är redo att utvisa alla ryska diplomater, skriver landets utrikesminister Jan Hamacek på Facebook.

"Jag är redo för allt, även att bygga relationer från grunden. Det betyder att vi skulle kunna skicka hem dem allihop", skriver han.

Tidigare under dagen uppmanade Tjeckien alla EU-länder och Nato-anslutna länder att nu utvisa ryska diplomater i "solidaritet" med landets konflikt med Ryssland.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därför utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Utrikesminister Ann Linde säger att Sverige i måndags uttryckte fullt stöd för Tjeckien vid EU:s utrikesministermöte.

"Rysslands agerande är oacceptabelt och det var positivt att EU enades om en tydlig kritik. Sverige har erbjudit stöd på plats i Moskva, där den tjeckiska ambassaden nu får minskad bemanning. Det är viktigt att EU står enat bakom Tjeckien. Vi fortsätter att utvärdera situationen och samordnar med partners", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.