Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens hälsominister Roman Prymula. Arkivbild.
Tjeckiens hälsominister Roman Prymula. Arkivbild. Bild: DEML ONDREJ/AP/TT

Tjeckien inför striktare restriktioner

En skenande smittspridning får Tjeckiens regering att skruva åt restriktionerna ytterligare. Samtliga butiker kommer att tvingas stänga, förutom mataffärer, apotek och andra viktiga försäljningsställen, meddelar hälsominister Roman Prymula.

Dessutom begränsas rörelsefriheten delvis. Förutom att göra nödvändiga inköp och ärenden kommer tjeckerna vid behov att få besöka släktingar och ta sig ut på landsbygden, till fritidshus och till parker.

Man kommer dock inte få ses fler än två personer samtidigt, bortsett från vid familjesammankomster och i jobbsammanhang.

– Det handlar om ganska kraftiga åtgärder som blir besvärliga för befolkningen, men de är absolut nödvändiga, säger Prymula.

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till befolkningsstorlek. Trots en kraftig ökning av antalet vårdplatser får sjukvården det allt svårare att hantera situationen.

Sedan tidigare har landet infört munskyddskrav på de flesta platser och stängt skolor, restauranger, barer, biografer, simhallar och andra verksamheter.

De nya åtgärderna träder i kraft under torsdagsmorgonen och gäller till den 3 november.