Sydafrikas president Cyril Ramaphosa svär presidenteden.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa svär presidenteden.

Tiotusentals på plats när Ramaphosa svors in

Efter att ha fått det sydafrikanska parlamentets godkännande var det på lördagen dags för ANC-ledaren Cyril Ramaphosa att svära presidenteden. Tiotusentals människor var på plats och bevittnade ceremonin som ägde rum på en idrottsarena i huvudstaden Pretoria.

ANNONS
|

Den 66-årige Ramaphosa och hans parti ANC vann valet i Sydafrika den 8 maj. Partiet fick 230 av parlamentets 400 platser, och 57,5 procent av rösterna. Det är den lägsta siffran för regeringspartiet ANC sedan det rasistiska apartheidsystemet – då svarta sydafrikaner inte tilläts rösta – skrotades för 25 år sedan.

"Problemen ej oöverstigliga"

Men många befarade att ANC, som befläckats svårt av korruption på senare år, skulle få ännu sämre röstsiffror i årets val. Att partiet ändå lyckades behålla sin majoritet och få mer än 50 procent av rösterna tillskrivs till stor del Cyril Ramaphosa som länge varit en känd person i Sydafrika. Han spelade en viktig roll i kampen mot apartheid och han var, innan han återvände till politiken, en mycket framgångsrik affärsman.

ANNONS

För drygt ett år sedan tog Ramaphosa över efter Jacob Zuma, och han har lovat att städa upp efter sin företrädares korrumperade styre. Ramaphosa har bland annat kallat Jacob Zumas tid vid makten för Sydafrikas nio förlorade år.

- Under senare tid har vårt folk fått se några av dem i vilka de investerat sin tillit, hemfalla åt maktens och rikedomens frestelser. De har fått se demokratins verkliga institutioner erodera och deras resurser slösas bort. Det är verkliga utmaningar som ligger framför oss. Men de är inte oöverstigliga, slog Rampahosa fast i installationstalet, rapporterar den sydafrikanska sajten News24.

Nu är det upp till bevis. Och det saknas sannerligen inte uppgifter.

Arbetslösheten är skyhög, en fjärdedel av den potentiella arbetskraften är utan jobb och trots en försiktig ljusning på senare tid präglas ekonomin av kräftgång. Fattigdomen är fortfarande utbredd, brottsligheten är farligt hög och skolsystemet räknas till ett av världens mest bristfälliga.

Inte fullsatt

Men Ramaphosas första uppgift blir att utse en regering, något han väntas göra de kommande dagarna.

ANNONS

Tidigare har presidentinstallationer i Sydafrika ägt rum på regeringsbyggnaden Union Building i huvudstaden. Men med lördagens ceremoni bröts den traditionen. I Union Building ryms endast 4500 personer medan det får plats 52000 på den idrottsarena som i stället valdes. Tanken ska, enligt nyhetsbyrån AFP ha varit att låta fler sydafrikaner närvara under ceremonin. Och det kom mycket folk för att se Cyril Ramaphosa svära presidenteden – men fullsatt blev det inte.

TT

Fakta: Sydafrika – 25 år av demokrati

Sydafrika är den afrikanska kontinentens mest industrialiserade land och näst största ekonomi (efter Nigeria).

Mellan 1948 och 1994 bedrevs rasåtskillnadspolitik – apartheid – i Sydafrika. Apartheid gick ut på att separera svarta och vita under en rasistisk regim som bland annat förbjöd svarta från att röra sig fritt i "vita" områden. Svarta och vita hölls även åtskilda på restauranger, sjukhus och offentliga transportmedel, och äktenskap mellan människor av olika hudfärg förbjöds.

I april 1994 hölls de första allmänna valen där alla fick delta, oavsett hudfärg. Afrikanska nationalkongressen (ANC) med Nelson Mandela i spetsen vann en jordskredsseger. Sedan dess har partiet, som utgjorde en motståndsrörelse under apartheidtiden, vunnit samtliga parlamentsval. 2007 tog Jacob Zuma över ordförandeposten i ANC efter Thabo Mbeki, i sin tur Mandelas efterträdare.

Zumas tid som ANC-ledare och sydafrikansk president kantades av korruptionsskandaler. I december 2017 tog Cyril Ramaphosa över partiledarposten och kort därefter även presidentämbetet. Inför parlamentsvalet den 8 maj har Ramaphosa bland annat lovat nya jobb, starkare tillväxt och minskad ojämlikhet mellan svarta och vita.

Källa: Landguiden

ANNONS