Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tiotusentals demonstranter samlades på lördagen utanför Vita huset i en jättedemonstration mot rasism och polisvåld. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Tiotusentals demonstranter samlades på lördagen utanför Vita huset i en jättedemonstration mot rasism och polisvåld. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Tiotusentals i fredliga demonstrationer i USA

Förra helgens tårgas, plundringar och bränder har förbytts till massdemonstration med sång och dans runt om i USA. Stora skaror dröjde under kvällen sig kvar på gatorna i flera städer.
President Trump berömmer polis och ordningsmakt på Twitter.

Protester mot rasism och polisvåld har pågått varje dag sedan George Floyd dog i samband med ett polisingripande för snart två veckor sedan, men den andra helgen sedan det uppmärksammade dödsfallet har demonstrationerna fått en ny dimension.

– Det känns som att jag får vara del av ett historiskt skeende och vara en del av en grupp människor som försöker förändra världen för allas bästa, säger Jamilah Muahyman, vid en demonstration i närheten av Vita huset.

Washington är centrum

Centrum för lördagens protester var huvudstaden Washington DC, där den hittills största manifestationen mot rasism och polisvåld arrangerades, sedan videon där en polisman trycker sitt knä mot George Floyds nacke började spridas på sociala medier förra veckan.

"Mycket mindre folkmassor i D.C än väntat", twittrade president Donald Trump på söndagsmorgonen svensk tid. "Polisen har gjort ett fantastiskt jobb".

Stora fredliga protester har också hållits i en rad andra städer. I Atlanta och Los Angeles har slagord varvats med musik, sång och dans. I Seattle däremot har demonstranter och polis drabbat samman och polisen försöker under kvällen skingra demonstranter med distraktionsgranater, rapporterar CNN.

Protester i världen

De amerikanska demonstranterna fick under lördagen sällskap av stora manifestationer runt om i världen, där människor tågade i solidaritet med USA:s svarta befolkning.

Mängder av människor trotsade uppmaningar om att undvika folksamlingar och samlades i centrala London för att delta i en Black lives matter-demonstration. Även i Berlin, Paris och i flera städer i Australien samlades tiotusentals människor för att demonstrera mot rasism och polisvåld.