Tiotusentals flyr på Bali – utbrott nära

ANNONS
|

Nästan 50000 människor har lämnat sina hem för att söka skydd undan ett fruktat utbrott i vulkanen Gunung Agung på Bali i Indonesien. Enligt BBC lever nu tusentals av öns invånare i tillfälliga skyddsboenden på skolor och i offentliga lokaler.

Vulkanen har de senaste dagarna skakat allt kraftigare och myndigheterna utlyste i fredags den högsta varningsnivån på grund av vulkanens ökande aktivitet. Människor har uppmanats att hålla sig på minst tolvkilometers avstånd från Gunung Agung.

LÄS ÄVEN: Vulkan nära utbrott på Bali

Vulkanen är öns högsta punkt och ligger drygt sju mil från turistorten Kuta. Den har inte haft något utbrott på mer än 50 år. Indonesiska myndigheter har höjt varningsnivån från nivå 3 till nivå 4, vilket innebär att ett vulkanutbrott väntas inträffa.

ANNONS

Utrikesdepartementet i Stockholm rekommenderar svenskar på ön att följa utvecklingen via hemsidan Sweden Abroad.

Den internationella flygplatsen på Bali är för närvarande öppen i vanlig ordning än så länge. Då detta kan komma att förändras uppmanas resenärer att kontakta sitt flygbolag, researrangör och försäkringsbolag för att veta vad som gäller. Flera av de mest populära resmålen befinner sig utanför den utlysta säkerhetszonen, och ska därför fortsatt vara säkra att besöka.

Enligt AFP har även omkring 2 000 kor evakuerats från området runt vulkanen. Enligt talespersoner för organisationer som arbetar med katastrofbekämpande insatser i området så finns det fortfarande ett antal personer i området som inte vill bli evakuerade. Det handlar bland annat om böndersom oroar sig för sina djur.

Enligt Antara News besökte 3,99 miljoner utländska turister Bali mellan januari och augusti i år.

Senaste gången som vulkanen hade ett utbrott var 1963. Då omkom fler än 1 000 personer. Bali är i dag betydligt mer tätbefolkat, men modern teknik och kommunikation gör att säkerheten ändå är bättre nu än då.

ANNONS