Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eritrea och Etiopien har slutit fred, varpå mängder av eritreaner har flytt till grannlandet. Arkivbild på Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki.

Tiotusentals eritreaner flyr till Etiopien

Över 27 500 eritreaner har flytt Eritrea och sökt asyl i grannlandet Etiopien sedan gränsen mellan länderna återöppnades, enligt EU-beräkningar.

De tidigare ärkefienderna Eritrea och Etiopien har försonats under det gångna året. Länderna har skrivit under ett fredsavtal och gränsen öppnades på nytt i september. Sedan dess har 24 000 eritreaner sökt etiopisk asyl i gränsorten Endabaguna och ytterligare 3 500 i Afar-regionen längre österut, enligt beräkningar av EU-kommissionens humanitära organ Echo.

Det sedan länge slutna Eritrea har styrts av presidenten Isaias Afwerki sedan år 1993 och får regelbundet kritik av människorättsorganisationer, framför allt gällande utomrättsliga frihetsberövanden och förbud mot vissa religioner. Hundratusentals människor har flytt landet de senaste åren, många mot Medelhavet och den farliga rutten till Europa.

Echo uppskattar antalet eritreaner som befinner sig i Etiopien till åtminstone 174 000.