Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tiotusentals marscherar genom London i protest mot USA:s president Donald Trump.

Tiotusentals demonstrerade mot Trump

Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump har enats om att säkerställa ett handelsavtal länderna emellan efter brexit. Samtidigt deltog tiotusentals människor i en protestmarsch mot Trump i centrala London.

Donald Trump hyllade den brittiska premiärministern vid en presskonferens efter toppmötet i Theresa Mays lantresidens Chequers.

- USA ser fram emot att få igenom ett fantastiskt bilateralt avtal om handel med Storbritannien. Det är en otrolig möjlighet för våra länder och vi ska ta vara på den möjligheten, sade presidenten.

Den brittiska premiärministern lyfte fram det speciella förhållande länderna har och hur viktig den transatlantiska alliansen är för att skapa trygghet och tillväxt de kommande åren.

- Vi kom i dag överens om att när Storbritannien lämnar den europeiska unionen ska vi gå vidare med ett ambitiöst frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien, sade May.

Stor protestmarsch

Samtidigt genomfördes en protestmarsch mot Trump i London. Det är en av över hundra demonstrationer som planeras runt om i landet under presidentens fyra dagar långa vistelse. Arrangörerna i London uppskattar att omkring 250 000 deltog i marschen, som gick genom flera centrala delar av staden för att avslutas vid Trafalgar Square.

- Det budskap vi kom för att förmedla i dag är att Trump inte är välkommen i Storbritannien, sade butiksägaren Grish Gregoran som tagit ledigt för att delta i demonstrationen.

Demonstrationerna började med att en sex meter hög ballong föreställande Trump i blöja hissades i närheten av det brittiska parlamentet. Londons borgmästare Sadiq Khan hade gett tillstånd för ballongen. Trump har tidigare kritiserat Khan för att ha gjort "ett hemskt dåligt jobb" med brottsligheten.

Tonade ner brexitkritik

Vid presskonferensen tonade Trump ner uppgifterna i en intervju med tidningen The Sun att han skulle föredragit en hårdare strategi från Mays sida i brexitförhandlingarna. May presenterade i veckan en plan för en mjukare brexit, vilket fått flera ministrar i regeringen att avgå.

- Se på USA och hur EU systematiskt utnyttjat USA i handelsfrågor. Det är skamligt, så det är inte någon enkel förhandling, sade Trump.

Under morgonen deltog May och Trump vid en militäruppvisning vid militärakademin Sandhurst. Lunchen och samtalen om ett antal utrikespolitiska frågor hölls på Mays lantresidens Chequers, drygt fem mil väster om London. Därefter träffade Donald och Melania Trump drottning Elizabeth II i slottet Windsor. I besöket ingick en inspektion av vakterna i Windsor och tedrickning med den 92-åriga drottningen.

På fredagskvällen flög Trump vidare till Skottland, där han äger två större golfanläggningar, innan han fortsätter till Helsingfors för ett toppmöte med den ryske presidenten Vladimir Putin.