2021 förstördes en yta av tropisk primärskog motsvarande tio fotbollsplaner varje minut.
2021 förstördes en yta av tropisk primärskog motsvarande tio fotbollsplaner varje minut. Bild: Andre Penner/AP

Tio fotbollsplaner per minut – så mycket tropisk skog skövlades förra året

Mängden tropisk skog som skövlades under 2021 var tillräckligt stor för att täcka en yta stor som hela Kuba. Nu varnar experten Frances Seymour för brytpunkten då det inte längre går att begränsa den globala uppvärmningen.

ANNONS

Under 2021 förstördes runt 11 miljoner hektar av tropisk skog runt om i världen, enligt en analys från tankesmedjan World Resources Institute (WRI) och Marylands universitet.

Varje minut förstördes även en yta av tropisk primärskog motsvarande tio fotbollsplaner. Tropisk primärskog är uråldrig och i praktiken orörd regnskog med en rik biologisk mångfald, som även har den bästa förmågan att binda kol och bromsa klimatuppvärmningen.

Bara skövlingen av tropisk primärskog släppte ut mer koldioxid i atmosfären än vad Indien släpper ut genom fossil bränsleförbränning på ett år.

Analysen är baserad på satellitbilder som visar hur skogstätheten förändrats över tid. Brasilien är det land som skövlar mest träd – mer än tre gånger så mycket som Demokratiska republiken Kongo som ligger på andra plats.

ANNONS

Länderna där mest tropisk primärskog försvann under 2021

Brasilien: 1 548 657 hektar.

Demokratiska republiken Kongo: 499 059 hektar.

Bolivia: 291 379 hektar.

Indonesien: 202 905 hektar.

Peru: 154 278 hektar.

Källa: World Resources Institute

Experten varnar: Då kan vi inte längre begränsa den globala uppvärmningen

Analysen varnar att skövlingen knuffar Amazonas regnskog allt närmre en brytpunkt: om gränsen passeras kommer skogen inte längre kunna fungera som en av världens viktigaste kolsänkor – utan riskerar i stället bli en av världens koldioxidutsläppare.

Det, menar Frances Seymour, forskare och hedersledamot för WRI, skulle innebära att det inte längre skulle gå att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader celsius.

– När skog försvinner så bidrar det inte bara till högre koldioxidnivåer i atmosfären, utan det påverkar även regnnivåerna och orsakar temperaturökningar som gör de kvarvarande skogarna känsligare för både bränder och varmare och torrare miljöer, säger Frances Seymour till CNN.

Rekordminskning av borealskog under 2021

Förlusten av den tropiska skogen var något mindre under 2021 än 2020. Däremot var förlusten av borealskog, som framför allt finns i kalla regioner som Ryssland, Kanada och Alaska, rekordhög.

Mer än åtta miljoner hektar borealskog försvann under 2021, vilket är en ökning med nästan en tredjedel jämfört med året innan.

En stor del av den siffran beror på de svåra bränderna i Ryssland, där nästan 6,5 miljoner hektar träd försvann.

Enligt analysen kan det innebära en negativ spiral. Fler bränder innebär en ökning av koldioxidutsläpp, vilket leder till varmare och torrare väder – som i sin tur leder till fler bränder.

ANNONS

LÄS MER:Oväntade krigseffekten – palmoljan tillbaka

LÄS MER:Sibirien i lågor – bränderna ger rekordutsläpp

LÄS MER:Värsta skogsskövlingen i Amazonas på 15 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS