Tio döda i knivattacker i Kanada

På söndagen meddelade Kanadas federala polis att tio personer har dött och 18 skadats efter flera knivattacker i Kanada.
Två män i 30-årsåldern misstänks för dådet, som är ett av det dödligaste i landets historia.
– Händelserna har skakat om ett samhälle där ljudet av sirener sällan hörs, säger en släkting till ett av offren.

ANNONS
LocationKanada||

I ett uttalande på söndagseftermiddagen sade polisen i provinsen Saskatchewan i Kanada att de arbetade med flera olika brottshändelser och att det var en ”situation som utvecklades snabbt”.

De var till en början förtegna om det rörde sig om några dödsoffer, men senare under söndagen kunde Kanadas federala polis bekräfta att 10 personer knivhuggits till döds och minst 15 personer skadats.

– Det kan finnas ytterligare offer som själva tagit sig till olika sjukhus, sade Rhonda Blackmore, biträdande polischef, under en presskonferens.

Ett dygn senare stod antalet döda kvar, men de skadade hade ökat till 18.

Enligt Blackmore kan några av attackerna ha varit riktade mot några av offren, medan andra troligtvis kan ha varit slumpmässiga.

ANNONS

– Det som har hänt i vår provins i dag är fruktansvärt, sade hon och tillade att de lägger maximala resurser på utredningarna.

Tretton brottsplatser

Offer uppges ha hittats vid tretton olika brottsplatser i småsamhällena James Smith Cree Nation med cirka 3 400 invånare och Weldon med cirka 200 invånare.

Två misstänkta gärningsmän i 30-årsåldern, bröderna Myles och Damien Sanderson, befann sig länge på fri fot och uppgavs vara beväpnade och farliga. Polisen gick därför ut med en varning till allmänheten som befinner sig i provinsen.

”Om du är i området, vidta försiktighetsåtgärder och överväg att ta skydd. Lämna inte en säker plats. Närma dig inte misstänkta personer. Plocka inte upp liftare”, skriver polisen i ett inlägg på Twitter.

Flera butiker i området höll också stängt av säkerhetsskäl.

”Ingen kommer att kunna sova igen”

En släkting till ett av offren berättade för Associated Press att hon föll ihop på marken när hon fick veta vad som hade hänt.

– Ingen i den här staden kommer någonsin att kunna sova igen. De kommer att vara livrädda för att öppna sina dörrar, säger hon och fortsätter:

– Händelserna har skakat om ett samhälle där ljudet av sirener sällan hörs.

I ett inlägg på Twitter skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau att attackerna är fruktansvärda och att han tänker på de drabbade.

ANNONS

De två misstänkta gärningsmännen ska senaste ha setts till i huvudstaden Regina vid lunchtid. Polisen vet inte i vilken riktning de rör sig och uppmanar därför alla i provinsen och närliggande provinser att vara uppmärksamma. Men under morgonen svensk tid, hade ingen gripits. Vad som ligger bakom dåden är oklart.

I ett uttalande tidigt under måndagsmorgonen svensk tid, uppmanar polisen i Saskatchewan gärningsmännen att lämna in sig själva.

Knivattackerna bedöms vara bland de dödligaste massmorden i Kanadas historia.

ANNONS