Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hjälparbetare från den syriska civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna söker i rasmassor av ett hus som träffats i ett luftanfall i en by i Idlib. Bilden är tagen på tisdagen och distribuerad av Vita hjälmarna.

Tio civila dödade i Idlib – EU fördömer

FN:s säkerhetsråd kallar till extrainsatt möte för att diskutera de eskalerande striderna i nordvästra Syrien. Attacker mot skolor och sjukhus bryter mot internationell rätt, framhärdar EU.

På onsdagen dödades tio civila i lufträder över den syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Den syriska regeringen och Ryssland har trappat upp sina bombningar i området, som till större delen står under jihadistiska rebellers kontroll. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

18 stridande rebeller dödades också i luftanfall eller strider på onsdagen, enligt SOHR. Nio regeringssoldater dödades.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda på fredag, på initiativ av de tre icke-permanenta rådsmedlemmarna Tyskland, Belgien och Kuwait. Humanitära tjänstemän kommer då att redogöra för en situation där 150 000 människor har drivits på flykt i Idlib på bara en veckas tid.

- Den nyliga militära upptrappningen i nordvästra Syrien, med luftanfall och artillerield riktad mot skolor och sjukhus, inklusive användning av tunnbomber, utgör en oacceptabel överträdelse av internationell lag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som påminner den syriska regeringen och Ryssland om det avtal de ingick med Turkiet förra året, om en demilitariserad zon i norra Syrien.

I måndags dödades minst 43 personer i strider mellan regeringsstyrkor och jihadister i Idlib. Samma dag besköts den ryska flygbasen Hmeimim, väster om Idlib, med raketer.