Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Tinder inför fler könsalternativ

Nu är inte den populära dejtingappens användare längre begränsade till att bara vara antingen man eller kvinna. Tinder har lagt till ett tredje alternativ, där det förutom ett trettiotal förslag på olika könstillhörighet, går att ange helt fritt vad man identifierar sig som.

Sedan lanseringen 2012 har dejtingappen Tinders användare haft två alternativ för att beskriva sin könstillhörighet - man eller kvinna. Det kommer nu att förändras, skriver Time Magazine. Tidigare har valet av man eller kvinna kunnat krångla till det för personer som inte identifierar sig med något av alternativen. En del av dessa har försökt lösa problemet genom att välja ett av dem, för att sedan utveckla i dejtingprofilen. Detta har inte sällan mötts av hat och aggressiva kommentarer från personer på dejtingtjänsten, som har ansett sig lurade, enligt Time Magazine. 

Vill bli mer inkluderande

Förändringen i appen syns både under inställningsmenyn och när en nya användare skapar sina konton. Då finns förutom alternativen man och kvinna även möjligheten att klicka på "mer". Där går det att söka bland ett drygt trettiotal fler alternativ och det är även möjligt att själv skriva in ett eget. 

– Kön är inte binärt. Det handlar i själva verket om hur människor ser på sig själva och hur de känner. Vi vill bli mer inkluderande och jag hoppas också att vi som samhälle kan vara mer inkluderande, säger Tinders vd Sean Rad till Time Magazine. 

Tinderchefen vet inte hur många använder som kan komma att använda sig av den nya funktionen. Företaget har tidigare inte haft något sätt att samla in information om hur många av tjänstens användare som identifierar sig med något annat kön än man eller kvinna. 

Beredd på upprörda reaktioner

Uppdateringen innebär inte någon förändring i vilket kön användarna kan välja att de är intresserade av att dejta. Där är det fortsättningsvis antingen män, kvinnor eller båda som gäller. Tinderchefen Sean Rad är beredd på risken att en del personer som använder appen kan känna sig obekväma av att plötsliga få förslag om att dejta till exempel transkvinnor.

– Kanske. Men i slutändan tror jag att det här är rätt sak att göra.    

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.