Thailands premiärminister tillika juntaledare Prayuth Chan-O-Cha under ett event inför valet tidigare i mars. Arkivbild.
Thailands premiärminister tillika juntaledare Prayuth Chan-O-Cha under ett event inför valet tidigare i mars. Arkivbild.

Timslånga köer när Thailand börjar rösta

Thailändarna går till val för första gången sedan militärkuppen för fem år sedan. Väljare fick köa i timmar när valurnorna öppnade för förtidsröstning.

ANNONS
|

- Det känns bra att använda vår demokratiska rätt, säger 29-årige Adulwit Sinthusiri till Reuters.

Sinthusiri – som inte är nöjd med den sittande regeringen – är en av 2,6 miljoner thailändare som registrerat sig för söndagens förtidsröstning, det enda tillfället att rösta före det ordinarie parlamentsvalet den 24 mars.

"En bra man"

Valet i Thailand är det första på åtta år och det första sedan militären tog makten i landet i maj 2014. Kuppen, där premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes och senaten löstes upp, föregicks av månader av våldsamma protester.

ANNONS

Striden står nu mellan militärjuntan NCPO:s general Prayuth Chan-O-Cha och flera populistpartier som är lojala den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra, bror till Yingluck Shinawatra, samt andra partier som motsätter sig militär dominans inom regeringen.

- Prayuth är en bra man. Han är rak och gör bra saker för landet, säger Nawarat Phuyungwattana i den sydliga provinsen Narathiwat om den nuvarande premiärministern och juntaledaren.

Ekonomiska reformer

Thaksin Shinawatra, som är i självvald exil efter en fällande dom för korruption, har tidigare gjort sig populär för bland annat sjukvårdsreformer. Partierna som är lojala honom går till val med löften om ekonomiska reformer och höjda priser på ris och gummi, två av Thailands största exportvaror.

52 miljoner thailändare är röstberättigade. De som registrerat sig för att rösta i förhand men inte gör det, får inte heller rösta 24 mars.

Valet har fått stor internationell uppmärksamhet i förhand på grund av den tidigare prinsessan Ubolratana Rajakanyas oväntade kandidatur. Efter att den thailändska kungen kallat det hela "mycket olämpligt" drogs kandidaturen tillbaka och hennes parti Thai Raksa Chart upplöstes av landets författningsdomstol.

ANNONS
TT-Reuters

Bakgrund: Militärjuntan i Thailand

Militären tog makten i Thailand i en kupp den 22 maj 2014, efter mer än ett halvårs våldsamma protester i landet. Premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes och senaten upplöstes.

Samtidigt infördes ett strikt förbud mot politiska aktiviteter. Shinawatras bror, Thaksin Shinawatra, har även han varit premiärminister i landet, men avsattes i en annan militärledd kupp 2006 och har gått i landsflykt för att undslippa fängelse.

Landet har sedan kuppen 2014 styrts av juntan NCPO (Nationella rådet för fred och ordning) med generalen Prayuth Chan-O-Cha i spetsen. Juntan tog kontroll över landets etermediebolag, införde nya lagar som kringskar grundläggande rättigheter och fick bland annat stöd från den dåvarande kungen Bhumibol Adulyadej.

Ett år senare infördes en lag som gav en stor del av den verkställande makten i Thailand till Prayut Chan-O-Cha, som dessutom erhöll immunitet. I och med den fick säkerhetsstyrkorna också lov att fängsla människor utan rättslig prövning. Mängder av människor har fängslats, försvunnit eller gått i exil.

ANNONS