Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.

Tillsättning av Whitaker dras till domstol

Tre senatorer från Demokraterna har lämnat in en stämningsansökan sedan president Donald Trump tillsatt Matthew Whitaker som tillförordnad justitieminister. Trump anklagas för att ha berövat senaten dess konstitutionella rätt att medverka vid utnämningen.

Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse och Mazie Hirono – samtliga medlemmar i USA:s senats justitieutskott som brukar granska justitieministernomineringar – vill nu driva ärendet i en federal domstol i Washington.

Demokrater i kongressen har uttryckt oro att Whitaker, som anses vara starkt lojal mot Trump, kan underminera den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt rysk inblandning under presidentvalet och möjliga kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen. De fruktar att Mueller i värsta fall kommer att avskedas.

"Bryter mot lagen"

Trump anklagas också för att bryta mot federal lagstiftning. Enligt de tre senatorerna skulle vice justitieministern ha tagit över den vakanta justitieministerposten.

Vice justitieminister Rod Rosenstein har i stället fått fortsätta på sin post sedan Whitaker tog över efter avskedade Jeff Sessions. Rosenstein, som var högst ansvarig för Muellers utredning, blev i samma veva av med sitt översynsansvar för Rysslandsutredningen.

Har kritiserat utredning

Demokraternas oro bottnar i att Whitaker tidigare har kritiserat omfattningen av Muellerutredningen och bland annat föreslagit att minska anslagen till den. Trump säger också i en intervju i programmet "Fox News Sunday" att han inte kommer att lägga sig i om Whitaker skulle besluta att införa begränsningar i Muellers utredning.

Marylands delstatsjustitieminister, demokraten Brian Frosh, lämnade in en liknande stämningsansökan i förra veckan, där han anklagade presidenten för att bryta mot grundlagen genom att runda senaten i samband med tillsättandet av Whitaker.