USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.
USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.

Tillsättning av Whitaker dras till domstol

Tre senatorer från Demokraterna har lämnat in en stämningsansökan sedan president Donald Trump tillsatt Matthew Whitaker som tillförordnad justitieminister. Trump anklagas för att ha berövat senaten dess konstitutionella rätt att medverka vid utnämningen.

ANNONS
|

Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse och Mazie Hirono – samtliga medlemmar i USA:s senats justitieutskott som brukar granska justitieministernomineringar – vill nu driva ärendet i en federal domstol i Washington.

Demokrater i kongressen har uttryckt oro att Whitaker, som anses vara starkt lojal mot Trump, kan underminera den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt rysk inblandning under presidentvalet och möjliga kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen. De fruktar att Mueller i värsta fall kommer att avskedas.

"Bryter mot lagen"

Trump anklagas också för att bryta mot federal lagstiftning. Enligt de tre senatorerna skulle vice justitieministern ha tagit över den vakanta justitieministerposten.

ANNONS

Vice justitieminister Rod Rosenstein har i stället fått fortsätta på sin post sedan Whitaker tog över efter avskedade Jeff Sessions. Rosenstein, som var högst ansvarig för Muellers utredning, blev i samma veva av med sitt översynsansvar för Rysslandsutredningen.

Har kritiserat utredning

Demokraternas oro bottnar i att Whitaker tidigare har kritiserat omfattningen av Muellerutredningen och bland annat föreslagit att minska anslagen till den. Trump säger också i en intervju i programmet "Fox News Sunday" att han inte kommer att lägga sig i om Whitaker skulle besluta att införa begränsningar i Muellers utredning.

Marylands delstatsjustitieminister, demokraten Brian Frosh, lämnade in en liknande stämningsansökan i förra veckan, där han anklagade presidenten för att bryta mot grundlagen genom att runda senaten i samband med tillsättandet av Whitaker.

TT-Reuters

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen i USA 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och sade därför under sin tid som justitieminister att han inte aktivt kunde ha med Rysslandsutredningen att göra.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS