Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, var den enda kvinnan på plats vid mötet med Trump.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, var den enda kvinnan på plats vid mötet med Trump. Bild: Vita huset

Tillfällig vapenvila i Syrien – men en rad frågor kvarstår

USA och Turkiet har enats om vapenstillestånd i Syrien. Det meddelade vicepresident Mike Pence efter ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. USA hotade med massiva sanktioner.

ANNONS
|

– Det är en stor dag för kurderna och civilisationen, kommenterade Donald Trump på väg till ett valmöte i Texas. Jag är lycklig, alla är lyckliga.

Trump hyllade president Erdogan och vänskapen med Turkiet. Trump tillade att han har stor respekt för Erdogan.

Vicepresident Mike Pences och utrikesminister Mike Pompeos resa till Turkiet skall ses i ljuset av det amerikanska representanthusets hårda motstånd mot president Donald Trumps Syrienpolitik. Trumps beslut att dra tillbaka amerikansk militär ledde till att Turkiet invaderade Syrien. Republikanerna gjorde gemensam sak med demokraterna och 354 ledamöter röstade mot Trumps politik (60 röstade för och 4 nedlagda).

ANNONS

Stilleståndet skall i första hand gälla 120 timmar och USA har lovat att häva de sanktioner mot Turkiet som Trump redan beslutat om. Om avtalet inte fullföljs hotar USA att införa omfattande sanktioner som, enligt tidigare uttalande av Trump, är tänkta att förgöra Turkiets ekonomi.

Det är oklart vad som exakt beslutats med Turkiet och Mike Pence ville vid sin korta pressträff inte ge några detaljer.

Trump drabbade bara ett dygn tidigare samman med demokraterna vid ett möte i Vita huset. Han kallade då talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, för en tredje gradens politiker och en mycket sjuk person som har något fel ”där uppe”. Han kallade henne också för en total härdsmälta. Demokraterna lämnade efter det mötet i Vita huset i protest.

Nancy Pelosi var den enda kvinnan på plats. När hon reste sig upp var det med fingret riktat mot presidenten. Ordväxlingen gällde Ryssland, som Pelosi hävdade fått ett nytt fotfäste i Syrien genom Trumps tillbakadragande av amerikansk militär. Trump replikerade bland annat att han var mer mot IS än vad Pelosi är, antydde att hon accepterade kurder som var kommunister och som ”verkligen inte är några änglar”. Pelosi frågade vilken strategi Trump har. Han svarade att det viktiga är att hålla amerikanerna säkra.

ANNONS

– Det är ingen plan, svarade Pelosi. Det är ett mål.

Satt med sänkta huvuden

När Trump sedan gick till personangrepp mot Pelosi och kallade henne en ”tredje gradens politiker” valde demokraterna att lämna Vita huset. Under ordväxlingen satt flera republikaner – varav några hade röstat mot Trumps Syrienpolitik – med sänkta huvuden.

Då hade Donald Trump också hunnit kalla sin tidigare försvarsminister Jim Mattis för ”världens mest överskattade general” och påpekat att Mattis sagt att det skulle ta två år att fullständigt knäcka IS.

– Jag gjorde det på en månad, konstaterade presidenten.

Donald Trump lade upp bilden på den stående Pelosi och de övriga som satt ned och lyssnade på sitt twitterkonto med texten ”nervösa Nancys rubbade sammanbrott”. Pelosi sa senare att alla närvarande bevittnat Trumps härdsmälta.

I ett tidigare uttalande – med Italiens gästande president vid sin sida – kallade Trump kurderna för ”inga änglar”, hävdade att kurdiska PKK kunde jämföras med IS, att kurderna är lika tuffa som IS och påminde om att det finns mycket sand i området där strider nu rasar sedan Turkiet gått in i Syrien.

– Där finns det mycket sand som de kan leka med, konstaterade presidenten.

Vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo ska vid möten i Turkiet och i regionen försöka övertyga den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att avsluta invasionen.

ANNONS

Skrev brev till Erdogan

Donald Trump offentliggjorde också överraskande ett brev som han sänt till Erdogan. Det är ett udda brev – som först sedan äktheten bekräftats av Vita huset togs på allvar – där Trump föreslår att de skall göra ”en deal”.

"Om bra saker inte händer kommer du att för evigt att bli sedd som djävulen", skriver presidenten. "Var inte en tuffing, Var inte en dåre! Jag ringer senare."

Den tidigare republikanske presidentkandidaten och, numera senatorn, Mitt Romney jämför vicepresidenten Pences Turkietbesök och Trumps brev med bonden som tycker att det är viktigt att stänga ladugårdsdörren när alla hästarna redan försvunnit.

Vid pressmötena med utländska besökande ledare – som ofta direktsänds – talar gärna Donald Trump fritt efter några inledande nedskrivna meningar. Efter överläggningarna med Italiens president passade Trump på att hävda att Barack Obama var direkt inblandad i korruptionen vid presidentvalet 2016. Det är den ryska inblandningen som bekräftats i Robert Muellers omfattande utredning.

Trumps sammandrabbning med Nancy Pelosi kom mitt emellan överläggningarna med Italiens president och banketten för de italienska gästerna.

– Adjö, vi ses vid valurnorna, sa Trump när demokraterna lämnade.

Vicepresident Mike Pence prisade Donald Trump när han meddelade vapenstilleståndet med Turkiet och sade att han är stolt över att arbeta med presidenten. En rad frågor kvarstår om vad som händer om 120 timmar. Varken Mike Pence eller Mike Pompeo nämnde kurderna och deras öde.

ANNONS

Fakta: Trumps brev till Erdogan i sin helhet

Kära herr president:

Låt oss nå en bra överenskommelse! Du vill inte vara ansvarig för slakten på tusentals människor, och jag vill inte vara ansvarig för att förstöra den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra. Jag har redan gett dig ett litet smakprov med anledning av pastor Brunson.

Jag har arbetat hårt för att lösa en del av dina problem. Svik inte världen. Du kan sluta ett bra avtal. General Mazloum är redo att förhandla med dig, och han är redo till eftergifter som de aldrig skulle ha varit tidigare. Jag bifogar här hans brev till mig som jag nyligen mottog.

Historien kommer att behandla dig väl om du får detta gjort på det rätta och humana sättet. Får du inte bra saker att ske kommer historien för alltid att se på dig som djävulen. Var inte en hårding. Var inte en dåre!

Jag ringer dig senare.

Vänliga hälsningar,

Donald Trump

Källa: Vita huset/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS