Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

François Hollande hade vädrets makter mot sig redan i början av sina fem år som president. Bild från Champs-Élysées i samband med maktskiftet den 15 maj 2012.

Till och med vädret gäckade Hollande

Vädret var emot honom redan från början, kärlek trasslade till det och med terrordåden följde undantagstillstånd. Nu lämnar François Hollande det franska presidentpalatset som dess minst populäre hyresgäst sedan 1950-talet.

- Nu är jag bara ett ögonblick från att vara omtyckt, sade Hollande med ett skratt i en avgångsintervju med tidningen Le Nouvel Observateur i april.

Han hävdar dock att han inte känt någon stor fientlighet under sina fem år som president, utom under debatten och genomförandet av lagen om samkönade äktenskap, en kontroversiell lag som fick motståndare att hålla stora demonstrationer.

En framgång för honom var att Frankrike, som värd för FN:s klimatmöte 2015, fick baxa igenom ett nytt klimatavtal.

Ingen tur

Men man kan säga att Hollande i alla fall inte har haft tur med vädret. Bilderna från hans installation visar en leende men genomblöt nybliven president som åker i öppen bil genom Paris gator medan regnet öser ner och vatten droppar från glasögon och kavaj.

Samma kväll satte han sig i ett plan för att resa till Berlin och ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Planet fick vända omedelbart sedan det träffats av blixten. Flera gånger till har Hollande stått som en blöt hund när vädret spelat ett spratt just som han ska framträda och hans kritiker och häcklare har tacksamt tagit det som ett tecken för hela hans gärning.

Macron utmanade

Den som nu efterträder honom, Emmanuel Macron, har beskrivit Hollande som obeslutsam och utan kompass. Hollande beskylls också för att ha lett Socialistpartiet mot opinionsbotten och söndring. Macron var ekonomiminister i Hollandes regering men avgick 2016.

Halvvägs in i mandatperioden, mot slutet av 2014, plågade ekonomisk kris och arbetslöshet fransmännen och presidenten kände trycket. Han hade ju förespeglat att det skulle bli bättre.

- Jag har tjock hud. I två och ett halvt år har jag hängt mig kvar.

- Jag har begått misstag, men vem har inte det? sade han i en intervju i fransk tv:s kanal TF1 då.

Terrorn drabbade

Bara någon månad senare inleddes raden av terrorattentat i Frankrike, med attacken på tidningen Charlie Hebdo och i november de samordnade terrordåden i Paris mot konsertlokalen Bataclan och flera andra ställen. Förra året var det terrormassmordet i Nice och bara dagar före presidentvalets första omgång sköts en polis ihjäl i ett terrordåd mitt på Paris paradgata. Sedan november 2015 lever Frankrike med undantagstillstånd och det var inte så Hollande, eller fransmännen, hade tänkt sig det hela.

Till och med i kärlekslivet har han lyckats agera så att det gått ut över hans ställning och respekt som president. När läget var som mest pressat och han skulle presentera viktiga ekonomiska åtgärder handlade mycket om hans nattliga utflykter på moped till älskarinnan Julie Gayet. Vänsterprassla gärna, men håll det hemligt, verkade många fransmän tycka.