Personlig data från Tiktok-användare har granskats i en intern undersökning.
Personlig data från Tiktok-användare har granskats i en intern undersökning. Bild: Kiichiro Sato/AP/TT

Tiktok jagade källor i journalisters konton

ANNONS
|

Anställda hos Tiktoks ägare har sökt i användardata från appen för att spåra vem på företaget som läckt uppgifter till journalister.

Det medger nu Erich Andersen, högste juridiske chef på kinesiska Bytedance som äger Tiktok.

Tiktok gör sedan länge allt de kan för att motbevisa misstankar i andra länder om att data från den enormt spridda appen kan utnyttjas i Kina. Men i ett mejl bekräftar Andersen att flera anställda undersökte Tiktok-data från två journalister – på Financial Times respektive Buzz Feed – för att försöka ringa in vilka i personalen som läckt intern information.

De anställda hade fått tag på journalisternas ip-nummer och försökte den vägen finna om de varit nära de internt misstänkta personerna. Men det gav inget eftersom ip-nummer bara väldigt ungefärligt kan knytas till geografisk position, uppger nu Bytedance.

ANNONS

Bytedance säger också att initiativet "allvarligt strider mot företagets uppföranderegler".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS