Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstration i Texas mot den nya abortlagen. Bild: Joel Martinez
Demonstration i Texas mot den nya abortlagen. Bild: Joel Martinez

Tiktok-användare saboterar abortsajt – med memes och porr

Användare på plattformen Tiktok och internetforumet Reddit som är kritiska till Texas nya abortlag har dragit igång en aktion för att överbelasta delstatens visselblåsarsajt där man kan tipsa om olagliga aborter, skriver The Guardian.

Den nya abortlagen som trädde i kraft i veckan innebär i stort sett ett totalförbud mot abort i Texas. Kvinnor i delstaten får inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex, oavsett om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Abort efter vecka sex – en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida – tillåts nu endast om kvinnans liv bedöms vara i fara.

Lagen innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen via en visselblåsarhemsida.

”Varje person i Texas kan väcka åtal mot en som utfört en abort eller någon som hjälper en att utföra en abort efter sex veckor", står det på hemsidan där man anonymt kan anmäla personer och dessutom ladda upp bilder som bevismaterial.

Kritiker bombarderar hemsida

Kritiker till den nya lagen har dock satt hemsidan på prov genom att bombardera sajten med falska rapporter om olagliga aborter. Flera användare på plattformen Tiktok och sajten Reddit delar med sig av sina falska anmälningar och uppmanar dessutom andra att göra detsamma i hopp om att hemsidan ska överbelastas.

En användare på Tiktok säger att hon har skickat in 742 falska anmälningar om att Texas guvernör Greg Abbott har genomfört olagliga aborter, skriver The Guardian.

Andra användare säger sig ha laddat upp Shrek-memes och porrbilder som bevis för illegala aborter, uppger The Guardian.

LÄS MER: HD i USA släpper fram strikt abortlag i Texas

LÄS MER: Åtta livsfarliga Tiktok-trender

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.