Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Nariman al-Mofty/AP/TT

Tigrayledare: "Förkorta fiendens liv"

Debretsion Gebremichael, ledaren för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), har hörts av för första gången på två månader.

ANNONS

I ett radiomeddelande, vars äkthet dock inte kunnat bekräftas, uppmanar den före detta ledaren för regionen sina följare att "organisera er och slåss" och att alla som har nått "stridbar ålder" ska ta upp kampen för att på det sättet "förkorta fiendens liv".

Tusentals människor har dött i oroligheterna i Tigray i Etiopien de senaste månaderna. Striderna mellan TPLF och styrande styrkor har även gjort att tiotusentals flytt våldsamheterna in i grannlandet Sudan.

Premiärminister Abiy Ahmeds styre avfärdar påståendena att TPLF utgör en kraft att räkna med i regionen.

Människorättsorganisationer har varnat för en humanitär katastrof i konfliktens spår.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre, och partiet TPLF, som domineras av tigreaner, har valt att lämna den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

I november inledde regeringen en militärinsats i Tigray, med motiveringen att TPLF-styrkor attackerat en arméförläggning, dödat ett stort antal soldater och tagit med sig vapen. Detta förnekades av TPLF.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS