Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tigrar i världen

Framtiden ser lite ljusare ut för den utrotningshotade tigern på vissa håll. Men fortfarande finns bara 3 000–4 000 vilda tigrar i världen.

De är svåra att räkna, men år 2010 fanns ungefär 3 200 vilda tigrar kvar. Då ingicks ett avtal mellan de länder som fortfarande har tigrar ute i naturen, med målet att försöka fördubbla antalet djur till år 2022.

I Indien, där flest vilda tigrar finns, har arbetet varit framgångsrikt.

– Där har de haft en positiv utveckling ända sedan 2006, när man insåg att det bara fanns omkring 1 400 tigrar kvar i landet. Det kom som en chock – man trodde att det fanns många fler. Sedan dess har man vänt trenden. Vid den senaste räkningen 2009–2010 fanns det omkring 1 700 tigrar, och sedan dess tror man att det har ökat ytterligare. Kanske når man 2 000 vid nästa inventering, säger Ola Jennersten, tigerexpert på svenska WWF.

Samtidigt har landet fortfarande problem. Under 2013 dödades i snitt minst en tiger illegalt varje vecka, enligt WWF.

Ett annat land med positiv utveckling är Nepal, som inte alls har lika många djur.

– Nepal har haft en fantastisk ökning – 63 procent. Där är man uppe i runt 200 tigrar nu. Det beror sannolikt på att man har tagit det här mycket mer allvarligt än tidigare. Man har infört parkvakter, bestraffat hälare hårdare och gjort det svårt för dem att jobba. Det har lett till att fler tigrar har klarat sig.

I andra länder har det inte gått fullt lika bra och det är oklart om det totala antalet vilda tigrar faktiskt har ökat. Ändå menar Ola Jennersten att han har "gott hopp" om att kunna nå dubbleringsmålet.

Det stora hotet mot tigern i dag är tjuvjakt. I exempelvis Kina går det att sälja alla delar från tigerkroppen – även morrhåren – trots att det numera är förbjudet. Traditionellt har tigerdelar använts i medicinska kurer, men i dag handlar det också om att visa att man har gott om pengar genom att ha kläder med tigerpälsdetaljer eller imponera på grannarna genom att bjuda på tigervin, gjort på tigerben.

– Det sägs att det ska ge tigerns krafter, men jag kan inte tänka mig att det skulle vara varken gott eller nyttigt. Det handlar om imponeringsfaktorn, säger Ola Jennersten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.