Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köpenhamn har vädjat om hjälp med att få bukt med tiggeriet. Arkivbild.

Tiggerilag hastas igenom folketinget

Det danska förslaget om att fördubbla straffet för tiggeri kommer att snabbehandlas av folketinget redan i juni. Anledningen är att Köpenhamn anser sig ha så stora problem att staden vädjat om hjälp.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelade på onsdagen att regeringen vill skärpa minimistraffet för tiggeri till det dubbla: 14 dagars ovillkorligt fängelse vid förstagångsförseelse. Regeringen har stöd för förslaget, och Rasmussens plan var att det skulle antas till september.

Men vid ett möte har partiledarna beslutat att lagförslaget ska snabbehandlas av det danska parlamentet, folketinget, till den 14 juni. Invandringskritiska Dansk Folkepartis Martin Henriksen pressade omedelbart på för en tidigareläggning.

Vädjat om hjälp

Det är Köpenhamns överborgmästare, Frank Jensen (S), som bett rikspolitikerna om hjälp med vad han kallar "gatusovare". Jensen har till tidningen Berlingske sagt att det bland annat handlar om problem med romer som sover i en kyrka i centrala Köpenhamn, och att området används som toalett.

- Som kommun kan vi inte ensamma lösa det växande problemet, då många av migranterna är här som lagliga EU-medborgare, anser Jensen som riktat en skarp uppmaning till regeringen att skärpa reglerna, rapporterar DR.

SF emot förslaget

Socialistisk Folkeparti (SF) är emot förslaget.

- Självklart är det ett problem, när folkgrupper hamnar på Danmarks gator utan någon utsikt till en värdig framtid här. Men vi anser inte att lösningen är att sätta folk i fängelse för tiggeri, meddelar partiledare Jacob Mark.

I april trädde en lagändring i kraft i Danmark som gör det olagligt att sätta upp och bo i läger som "skapar otrygghet i närområdet". Köpenhamnspolisen har hittills i år rivit 25 romläger. Enligt regeringen är dock inte detta tillräckligt, utan man anser att ännu hårdare tag behövs.