Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tigerhaj simmar i Shark Bay, Australien. Arkivbild: AP Photo/Steve Holland.
En tigerhaj simmar i Shark Bay, Australien. Arkivbild: AP Photo/Steve Holland.

Tigerhajar är bra för klimatet

Enligt forskare har antalet hajar minskat världen över de senaste decennierna. Några bidragande faktorer är överfiske, bifångst och försämring av vattnets kvalité, enligt BBC.

I den västliga delen av Australien, I Shark Bay, kan man se minst 28 olika hajarter simma runt i vikarna. En art som är extra viktig för det marina ekosystemet är tigerhajen, något som BBC rapporterat om.

Sjökor, dugonger och gröna havssköldpaddor är exempel på arter som också håller till i vikarna. Tillsammans äter de nästan upp till 120 kilo havsgräs om dagen och blir i sin tur en rik matkälla för just tigerhajarna.

I och med att rovdjuren äter däggdjuren kan också havsgräset få blomstra mer.

Forskare har sett att en överbetning skulle kunna leda till att mindre kol absorberas och att ekosystemet återhämtas långsammare efter extremväder så som värmeböljor.

Hajarna blir färre

Något som marinbiologer däremot har upptäckt de senaste decennierna är att tigerhajarna minskar världen över. Överfiske, bifångst och försämring av vattnets kvalité är tre av de största bidragande faktorerna.

Marin bevarandebiologen och föreläsaren vid University of Miami, Catherine Macdonald, berättar att hajarna har minskat med närmare 71 procent sedan år 1970, enligt BBC.

Forskare trycker på vikten av ett mer hållbart fiske sammantaget med en minskning av de globala utsläppen av växthusgaser.

”I slutändan, om vi ska bevara våra ekosystem under de kommande århundradena, kommer vi att behöva lösa klimatförändringarna samtidigt som vi bevarar arterna”, sade Rob Nowicki, vid University of Florida, till BBC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.