Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes president Robert Mugabe när det begav sig – året är 1976. Arkivbild.

Tidslinje: Världens äldsta ledare

Tiden verkar vara förbi för världens äldsta regeringschef. Hundratusentals människor marscherar med krav på Robert Mugabes avgång. Men vem är han, åldringen som styrt landet med järnhand?

Robert Mugabe, snart 94 år, har lett Zimbabwe sedan 1980, och är den enda ledare landet har haft sedan självständigheten. Hittills verkar det inte som om han haft några planer på att avgå. Zimbabwe verkar dock ha andra planer i kikaren. Men vi tar det från början:

• Den 21 februari 1924 föds Robert Mugabe i den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesia. När han som ung arbetar som lärare i det då nyligen självständiga Ghana väcks hans intresse för marxismen.

•1963 blir han generalsekreterare i det nygrundade Zimbabwe African National Union (Zanu), en utbrytning ur den svarta befrielseorganisationen Zapu, som kämpade för majoritetsstyre i det dåvarande Rhodesia.

• Mugabe fängslas 1964 och Zanu förbjuds av den vita regimen. Han friges 1974 efter att ha ägnat fängelsetiden åt bland annat juridikstudier.

• År 1976 blir han ordförande i Zanu och överbefälhavare för dess gerillaarmé.

• Mugabes parti Zanu-PF segrar stort i de första allmänna valen efter självständigheten 1980, och Mugabe förvånar genom att tala om nationell försoning och gradvisa reformer. Det tidigare revolutionära budskapet hade tonats ned.

• Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blev Mugabe alltmer kontroversiell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland på 1980-talet, och har i val efter val kritiserats för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter med mera.

• Den 22 augusti 2013 svär han ämbetseden för ytterligare fem år vid makten efter valet den 31 juli. Men rivalen Morgan Tsvangirai bojkottar Robert Mugabes presidented och anklagar honom för valfusk.

• Inför sin 90-årsdag 2014 hänvisar Mugabe till "Guds vilja" när hans hälsa och höga ålder kommer på tal. "Jag vet inte hur det kommer sig att jag har levt så här länge. Allt är Guds vilja", säger presidenten.

• I november 2017 tar Zimbabwes militärledning över den statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelar att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Snart framkommer uppgifter som pekar på att Robert Mugabe hålls i husarrest.

• Den 19 november samlas Zanu-PF:s centralkommitté till ett möte vid vilket man beslutar att ersätta Mugabe som partiledare med den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa. Både parti och militärledning gör klart att Mugabe måste bort från landets styre de närmaste dagarna.