Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Mugabe under ett framträdande på söndagen.

Tidslinje: Robert Mugabe

Robert Mugabe har lett Zimbabwe sedan 1980. Under förmiddagen går en tidsfrist ut mot 93-åringen, världens äldsta regeringschef. Antingen avgår han eller så väntar en rättsprocess från det egna partiet. Detta är en kort tidslinje över Mugabes väg till makten.

Leder motståndsrörelse

Robert Mugabe föddes den 21 februari 1924 i den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesia. När han arbetar som lärare i det då nyligen självständiga Ghana väcks hans intresse för marxismen. 1963 blir han generalsekreterare i det nygrundade Zimbabwe African National Union (Zanu), en utbrytning ur den svarta befrielseorganisationen Zapu, som kämpade för majoritetsstyre i det dåvarande Rhodesia.

Tio år i fängelse

Mugabe fängslas 1964 och Zanu förbjuds av den vita regimen. Han friges 1974 efter att ha ägnat fängelsetiden åt bland annat juridikstudier. År 1976 blir han ordförande i Zanu och överbefälhavare för dess gerillaarmé.

Valsegrare

Mugabes parti Zanu-PF segrar stort i de första allmänna valen efter självständigheten 1980, och Mugabe förvånar genom att tala om nationell försoning och gradvisa reformer. Det tidigare revolutionära budskapet hade tonats ned.

Kontroversiell ledare

Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blev Mugabe alltmer kontroversiell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland på 1980-talet, och har i val efter val kritiserats för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter med mera.

Svär eden på nytt

Den 22 augusti 2013 svär han ämbetseden för ytterligare fem år vid makten efter valet den 31 juli. Men rivalen Morgan Tsvangirai bojkottar Robert Mugabes presidented och anklagar honom för valfusk.

"Allt är Guds vilja"

Inför sin 90-årsdag 2014 hänvisar Mugabe till "Guds vilja" när hans hälsa och höga ålder kommer på tal. "Jag vet inte hur det kommer sig att jag har levt så här länge. Allt är Guds vilja", säger presidenten.

"Frisk som en nötkärna"

Mugabes höga ålder har lett till växande spekulationer om hans hälsotillstånd. Själv beskriver han sig dock som "frisk som en nötkärna". Spekulationer och maktkamp om vem som efterträder Mugabe är ändå i full gång, och bland efterträdarna har presidentens 41 år yngre fru Grace Mugabe nämnts.

Sätts i husarrest

I november 2017 tar Zimbabwes militärledning över den statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelar att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Snart framkommer uppgifter som pekar på att Robert Mugabe hålls i husarrest.

Sparkas från sin post

19 november 2017: Zimbabwes styrande parti Zanu-PF sparkar Robert Mugabe som partiledare. Beslutet togs på ett extrainsatt partimöte i högkvarteret i Harare. Emmerson Mnangagwa tillsätts som ny partiledare.

Tidsfristen löper ut

Klockan 11 svensk tid går tidsfristen ut för president Mugabe att avgå. Annars tänker det egna partiet inleda en rättsprocess mot 93-åringen.