Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Landminor drabbar befolkningen i östra Ukraina hårt. Arkivbild.

Tidsödande arbete rensa Ukraina från minor

Landminor fortsätter att plåga befolkningen i östra Ukraina. Trots att flera organisationer arbetar med att rensa fält och vägar från minor är omkring 7 000 kvadratkilometer fortfarande minerad mark, enligt säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.

- Hela byn brukade använda det här fältet för att skörda hö och föda upp kor, säger Anatolij Radtjenko som leder en grupp på 30 minröjare i en liten by, drygt två mil väst om frontlinjen i Luhansk.

- Vi gör det här röjningsarbetet för dem, för att en dag kunna säga "ni kan använda det, allt är okej här nu", tillägger han.

Bönder som kör traktor är vanliga offer för minorna. Barn är en annan grupp som drabbas hårt; i september dödades tre barn i området och en fjärde skadades.

Området hör till ett av världens mintätaste. Ukrainska militärexperter har endast kunnat bekräfta att 0,6 procent av det berörda området är fritt från minor. Enligt OSSE fortsätter båda sidor i konflikten att sätta ut landminor, i strid med rådande avtal.

Över 1 600 människor har skadats av landminor i Ukraina sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014. Totalt har över 10 000 människor dödats i eller på grund av striderna mellan separatister och regeringsstyrkor.