Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Tidigare elev sköt ihjäl 17 personer

19-årige Nikolas Cruz hade blivit avstängd från skolan. Då återvände han med skjutvapen. En före detta elev misstänks därmed ha skjutit ihjäl 17 personer på en skola i USA.
– Han var galen i vapen. Han var något av en utstött person som inte hade många vänner, säger en elev till Reuters.

Skoldagen var nästan slut på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, när brandlarmet gick. Samtidigt började skjutandet, och eleverna stängde in sig i klassrummen eller sprang i panik ut från skolan. Skytten gick från klassrum till klassrum, berättar en elev för ABC News.

Den misstänkte gärningsmannen, 19-årige Nikolas Cruz, ska ha tagit sig ut från skolan tillsammans med de flyende eleverna, men greps ungefär en timme efter skjutningen. Han överlämnade sig lugnt och stilla till polisen. Då hade han dödat 17 människor. Tolv personer hittades döda inne på skolan, två strax utanför och en till på gatan. Två personer avled på sjukhus av sina skador.

"Bytte personlighet"

Nikolas Cruz beskrivs som en enstöring som älskar vapen. Han var tyst och tillbakadragen, men bytte nästan personlighet när han blev arg, berättar en tidigare elev för Reuters. Han pratade mycket om knivar och skjutvapen, men ingen tog honom på allvar, säger hon.

En lärare på skolan berättar för tidningen Miami Herald att Cruz hade förbjudits att komma till skolområdet om han bar ryggsäck.

– Vi hade problem förra året då han hotade andra elever, säger läraren till tidningen.

Enligt läraren hade ledningen skickat ett mejl till alla lärare och varnat för Cruz.

En annan student berättar för en lokal tv-kanal att det var allmänt känt att Nikolas Cruz hade vapen hemma.

Sprang ut i panik

Skytten använde ett halvautomatiskt vapen, och bar på många magasin med ammunition, enligt polisen. Han har tidigare gått på skolan men blivit avstängd av "disciplinära skäl", berättar polischefen Scott Israel enligt AFP.

Vi har redan börjat granska sajter och inlägg han gjort på sociala medier, säger Israel, och kallar flera av inläggen "väldigt, väldigt oroande".

Skolan hade inte mottagit något hot om att skjutningen skulle ske, enligt Robert Runcie, skolchef i området.

Hundratals elever sprang i panik ut från skolan medan skottlossningen pågick. Elever berättar att brandlarmet började tjuta och strax efter hördes skott.

De var alla väldigt rädda. Och nästan i chock när de kom ut från skolan, säger stadens borgmästare Christine Hunschofsky, som talat med flera elever, till CNN.

Letar efter barnen

Panikslagna föräldrar försökte få tag på sina barn medan skjutningen pågick.

Det är hemskt. Jag kan inte förstå att det här händer, säger en förälder vars dotter går i skolan, till CNN.

Hon sade att hon hörde en person som blev skjuten ropa efter hjälp. Min dotter är i trygghet, och jag är så tacksam för det.

Bland dödsoffren finns både ungdomar och vuxna. Ytterligare över tio personer vårdas på sjukhus med skottskador. Även gärningsmannen undersöktes på sjukhus för att sedan lämnas över till polisen, enligt CNN.

Skjutningen är den 18:e i skolor i USA bara i år, enligt Everytown for gun safety, en organisation som arbetar för hårdare kontroll av skjutvapen. Siffran inkluderar även självmord och händelser där ingen skadats.

Massmordet sätter ännu en gång vapenfrågan i fokus i USA, där omkring 33 000 människor dödas med skjutvapen varje år.

Sofia Tanaka/TT

Emma Gyllestad/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.